Produkt lokalny

Lista aktualności

  • Podlaski Produkt Lokalny. Sztuka mięsa

    Mężczyzna z kobietą stoją za ladą w restauracji
    2021-07-27 15:07:53

    Macie ochotę na stek? Comber jagnięcy albo żeberka? Z mięsa wprost z podlaskich hodowli? Zajrzyjcie do białostockiej Sztuki Mięsa: do restauracji albo sklepu rzeźnickiego. Mięsożercy poczują się tam jak w raju.

  • Podlaski produkt regionalny ze specjalnym oznakowaniem

    Pięć osób siedzi przy stole. Za nimi rozstawione czarne ścianki z logiem Województwa Podlaskiego
    2021-07-23 14:33:43

    Czy jest potrzebny jednolity system identyfikacji wizualnej miejsc oferujących produkty i dania lokalne lub tradycyjne, jak zadbać o weryfikację ich jakości oraz kto, z jakimi produktami i na jakich zasadach powinien dołączać do takiej inicjatywy. To pytania, na które próbowali odpowiedzieć uczestnicy piątkowego (23.07) spotkania w urzędzie marszałkowskim, w którym wziął udział wicemarszałek Stanisław Derehajło.

  • Targi „Polska smakuje” w Augustowie

    Trzy osoby na scenie.
    2021-07-04 09:28:37

    To promocja lokalnej, tradycyjnej i zdrowej żywności, ale także konkursy i koncerty. W miniony weekend, 3-4 lipca, w Augustowie odbyły Targi „Polska smakuje”. W centrum letniej stolicy Polski, na rynku Zygmunta Augusta, swoje produkty prezentowali nie tylko rolnicy z Podlaskiego, ale także Lubelskiego, Warmińsko-Mazurskiego i Mazowieckiego. Jak „Polska smakuje” sprawdzała Wiesława Burnos, członek zarządu województwa, która wzięła udział w otwarciu przedsięwzięcia.

  • Na zaguby do drohiczyńskiego „Zagubka”

    Drewniany budynek, na jego tle kilkoro ludzi
    2021-06-08 12:49:43

    Stynka suwalska, zaguby i rejbak – to trzy kolejne regionalne produkty z Podlaskiego, które zostały zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O sukcesie podlaskich specjałów mówił wicemarszałek Stanisław Derehajło w poniedziałek (07.06) w Drohiczynie podczas otwarcia Centrum Produktu Lokalnego „Zagubek”.

  • Podlaski Produkt Lokalny. Supraska Łukaszówka

    Babka ziemniaczana z Łukaszówki
    2021-05-31 14:15:44

    W 2021 roku Restauracja Łukaszówka z Supraśla obchodzi jubileusz 30-lecia. W swoich księgach ma prawie 300 autorskich receptur a na co dzień rzesze wiernych klientów. A zaczęło się od zupy i stołu pod śliwką dla kilku letników.

  • Podlaski Produkt Lokalny. Serowar Sokólski

    Ser w kostkach z oliwkami.
    2021-05-24 13:22:34

    W Miejskich Nowinach (pow. sokólski) rządzą kozy. A pod ich rządami Aurelia i Gabriel Szymczakowie produkują sery – kozie, oczywiście. Od lekkiego twarożku, po sery twarde, dojrzewające, a nawet pleśniowe. Korzystając ze swoich doświadczeń z miejskiego świata, uczą też innych, jak rozpocząć serowarską przygodę.

  • Podlaski Produkt Lokalny. Kuchnia Dobromil

    Talerz z soljanką wśród warzyw na stole.
    2021-04-16 09:33:16

    W Dobromilu, oprócz soljanki, można spróbować wegańskiego barszczu ukraińskiego, kartacze z mięsem sąsiadują z tymi nadzianymi czarną soczewicą, a kultowa świeżonka z zupą z pokrzywy.

  • Podlaski Produkt Lokalny. Wędliny od „Kolinka”

    Uśmiechnięty właściciel na tle wiszących pęt kiełbasy.
    2021-04-12 09:30:43

    Kusi świeżością, wysoką jakością swoich wyrobów i różnorodnym asortymentem – Ireneusz Koliński z Wysokiego Mazowieckiego ma olbrzymią wiedzę, doświadczenie i głowę wciąż pełną pomysłów.

  • Wielkanocne baby z Niewiarowa

    Baba trzymana w dłoniach przez osobę
    2021-04-02 09:44:08

    Do baby potrzebna jest forma. I rozmaite ozdoby. Niezbędna jest też gorąca woda i czekolada. Tylko taka baba – gotowana i ozdobiona podawana jest na wielkanocny stół w Niewiarowie (gm. Trzcianne) przez tamtejsze Koło Gospodyń Wiejskich. W ciągu ostatnich dwóch tygodni ugotowały ich ponad 40!

  • Podlaski Produkt Lokalny. „Pod Sokołem” – z historią na talerzu

    Kawałek babki ziemniaczanej na desce obok miska z chłodnikiem - Pod Sokołem
    2021-03-23 13:57:25

    To miejsce z wieloletnią tradycją, dumnie prezentujące na drzwiach nominację słynnego żółtego przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Jednak początki były trudne. W powodzenie nie wierzył nawet dziadek Kazio.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook