Dodana: 3 marzec 2022 16:39

Zmodyfikowana: 3 marzec 2022 16:39

„Gotuj z klasą” w Bielsku Podlaskim

Trwają szkolne eliminacje w konkursie kulinarnym organizowanym przez Województwo Podlaskie. W czwartek, 3 marca o wejście do finału rywalizowali uczniowie klas o profilu gastronomicznym Zespołu Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim. Zwyciężył duet: Iwona Kaliszuk i Izabela Kosk.

gotuj z klasą 0 48.jpg

W konkursowym jury zasiedli m.in. członek zarządu Marek Malinowski i p.o. wicemarszałka Stanisław Derehajło.

Marek Malinowski był pod wrażeniem ogromnego zainteresowania udziałem w konkursie wśród uczniów bielskiej szkoły.

– W eliminacjach wzięło udział aż osiem zespołów, to kolejny dowód na to, że ten konkurs cieszy się popularnością wśród adeptów sztuki kulinarnej i, że jest bardzo potrzebny – mówił. – To jest również kultywowanie lokalnych zwyczajów kulinarnych, bo młodzież przygotowując potrawy, musi sięgnąć po tradycyjne receptury, przepisy i porady swoich mam, babć. To jest właśnie podtrzymywanie tradycji kulinarnych regionu – dodał.

Na ten sam aspekt kulinarnych zmagań zwracał uwagę dyrektor Zespołu Szkół nr 4 w Bielsku Podlaskim Bolesław Hryniewicki.

– To ważne, żeby znajomość lokalnej, tradycyjnej kuchni nie poszła w zapomnienie, a dzięki temu konkursowi młodzież odkrywa te lokalne smaki. Uczą się też nowych rzeczy, korzystają ze sprawdzonych rodzinnych receptur, doceniają istotę wysokiej jakości produktów. Poznają wartość dobrej gastronomii. Jednocześnie wzrasta ich poczucie własnej wartości, kiedy przygotowane potrawy pięknie wyglądają i smakują jury konkursowemu – podkreślał.

 

 kucharze

W czwartkowych zmaganiach uczestniczyło osiem dwuosobowych zespołów. Zwyciężczynie eliminacji szkolnych to Iwona Kaliszuk i Izabela Kosk z III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół nr 4. Konkursowe potrawy przygotowały pod okiem swojej nauczycielki Doroty Pachwicewicz. 

Konkurs „Gotuj z klasą” jest skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym szkół ponadpodstawowych znajdujących się poza największymi miastami regionu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie przystawki, deseru oraz dania głównego według podanego menu – w tym roku to babka ziemniaczana. Oceniane są walory smakowe, estetyczne oraz dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazy produktów lokalnych, prowadzonych przez Samorząd Województwa Podlaskiego.

komisja konkursowa

W tegorocznej edycji konkursu bierze udział trzynaście szkół. Następne kulinarne zawody odbędą w najbliższy piątek, 4 marca, w łomżyńskiej Wecie.

Partnerem tegorocznej edycji „Gotuj z klasą” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

 

Aneta Kursa/ Cezary Rutkowski 
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Cezary Rutkowski

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook