Dodana: 15 sierpień 2022 12:36

Zmodyfikowana: 16 sierpień 2022 13:54

Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej

To była gratka dla smakoszy ziemniaczanych specjałów. Profesjonaliści i amatorzy rywalizowali o tytuł mistrza, a odwiedzający mogli spróbować regionalnych przysmaków. Kulinarnym zmaganiom podczas mistrzostw odbywających się w sobotę 13 sierpnia na Placu Tadeusza Kościuszki w Supraślu, przyglądali się: patronujący imprezie marszałek Artur Kosicki i członek zarządu Marek Malinowski.

[13.08.2022] Otwarcie Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej-89.JPG

W tym roku w pieczeniu kiszki ziemniaczanej nie miały sobie równych panie z Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) w Ogrodniczkach, a babki - pracownicy Domu Pomocy Społecznej (DPS) w Choroszczy. W kategorii dużych producentów wygrał Borowinowy Zdrój w przypadku kiszki i babki ziemniaczanej. To nie wszystko, bo rozegrane także zostały konkursy na najlepszy chłodnik i nalewkę. Laureatom nagrody wręczył m.in. marszałek Artur Kosicki.

– Województwo podlaskie jest faworytem wszystkich mistrzostw świata, jeśli chodzi o pieczenie babki, czy też kiszki ziemniaczanej. Oczywiście gratuluję zwycięzcom, ale też bardzo serdecznie dziękuję wszystkim, którzy w tych zawodach brali udział – mówił.

[13.08.2022] Otwarcie Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej-41.jpg

Panie z KGW Ogrodniczki, które wygrały konkurs na najlepszą kiszkę oraz uplasowały się na 2. miejscu w zmaganiach na najsmaczniejszą babkę ziemniaczaną, zdradziły, że ich sekretem jest gotowanie z sercem.

– Miałyśmy także ekologiczne produkty i dobrej jakości mięso. Mamy własnego producenta ziemniaków i cebuli, który dostarczył nam je do przygotowania dań. Cieszymy się bardzo, że w dwóch kategoriach zajęłyśmy tak zaszczytne miejsca – mówiła Halina Matowicka z KGW Ogrodniczki.

Kulinarnym zmaganiom i degustacjom towarzyszyły wstępy dzieci z Ukrainy, pokaz Iluzjonisty Tomasza Sadowskiego oraz koncerty zespołów: Leila z Narewki, Jorrgus, a także True Colors Cover Band. Gwiazdą wieczoru był Norbi, który także poprowadził wydarzenie. Były też stoiska z rękodziełem ludowym, gry i zabawy dla dzieci i młodzieży.

– Podlaskie to wielowiekowe dziedzictwo kulinarne, które trzeba chronić i o które należy dbać. Takie imprezy jak ta pozwalają je kultywować oraz popularyzować wśród osób spoza naszego regionu - mówił Marek Malinowski. - Dzięki takim inicjatywom nasza tradycja jest wciąż żywa, a my możemy delektować się fenomenalnym smakiem takich przysmaków, jak babka, czy kiszka ziemniaczana – dodał.

W Imprezie zorganizowanej przez Starostwo Powiatu Białostockiego wzięli udział także m.in. wojewoda Bohdan Paszkowski, starosta białostocki Jan Perkowski, burmistrz Supraśla - Radosław Dobrowolski.

Paulina Tołcz
red.: Paulina Dulewicz
fot.: Paweł Krukowski

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook