Dodana: 22 luty 2022 15:07

Zmodyfikowana: 22 luty 2022 15:07

„Gotuj z klasą”. Kulinarne zmagania w Janowie

Natalia Grabińska i Sebastian Butkiewicz z Zespołu Szkół Rolniczych w Janowie, zakwalifikowali się do finału 3. edycji konkursu „Gotuj z klasą”. Eliminacje odbyły się we wtorek, 22 lutego br. Organizatorem kulinarnych zmagań jest Województwo Podlaskie. „Gotuj z klasą” to konkurs organizowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Pierwsza edycja przedsięwzięcia odbyła się w 2018 roku.

Uczniowie z Zespołu Szkół Rolniczych w Janowie, którzy brali udział w konkursie Gotuj z Klasą pozują do zdjęcia

Natalia Grabińska, jedna z finalistek mówiła, że uczestnictwo w zawodach kulinarnych otwiera przed nią nowe możliwości.

– Udział w konkursie pozwolił mi na zaprezentowanie moich umiejętności. Starałam się pokazać, jak ze starych przepisów można stworzyć potrawy, w nowej formie. Mam nadzieję, że uczestnictwo w konkursie pomoże mi w przyszłości, gdybym zdecydowała się na pracę w gastronomii – powiedziała.

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół ponadpodstawowych, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym. Zadaniem uczestników jest przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru według podanego menu. Oceniane są walory smakowe, estetyczne oraz dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazy produktów lokalnych, prowadzonych przez Samorząd Województwa Podlaskiego.

Twórcza ekspresja

We wtorkowych zmaganiach uczestniczyły cztery dwuosobowe zespoły uczniów. Sebastian Butkiewicz, pytany o kuchenne inspiracje odpowiedział, że korzysta z doświadczeń profesjonalnych kucharzy, m.in. Karola Okrasy czy Wojciecha Modesta Amaro, a przygotowywanie dań daje mu możliwość wyrażenie siebie.

Potrawy przygotowane przez uczniów oceniali: wicemarszałek Stanisław Derehajło, Joanna Kalinowska – przedstawicielka Krajowego Ośrodku Wsparcia Rolnictwa oraz Sylwia Anna Sadłowska – dyrektor szkoły.

W tegorocznej edycji konkursu bierze udział trzynaście szkół. Następne kulinarne zawody odbędą już w najbliższą środę, 23 lutego, w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie. Pierwszy z etapów szkolnych odbył się w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce.

Partnerem tegorocznej edycji „Gotuj z klasą” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

Paulina Dulewicz
red.: Anna Augustynowicz
fot.: UMWP

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook