„Gotuj z klasą”. Kulinarne zawody w Sejnach
Julia Bykowska i Zuzanna Nalewajek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach (ZSCKR) zakwalifikowały się do finału 3. edycji konkursu „Gotuj z klasą”. Eliminacje odbyły się w środę, 16 marca. Organizatorem kulinarnych zmagań jest Województwo Podlaskie. Potrawy przygotowane przez uczniów oceniał m.in. Paweł Wnukowski, radny wojewódzki.
Radny pogratulował laureatkom.
– Różnica punktów była minimalna. Bardzo ciężko było nam wybrać, kto jest lepszy. Wszystkie dania okazały się smaczne i niesamowite, a ich twórcy zasługują na wielkie uznanie i szacunek – mówił.
Trzeba promować potrawy regionalne
Uczniowie ZSCKR w Sejnach inspiracji kulinarnych szukają w różnych miejscach. Chętnie też sięgają do przepisów mam czy babć.
– Bardzo lubimy też oglądać programy kulinarne. Jednym z naszych ulubionych jest „Okrasa łamie przepisy” – powiedziała Julia Bykowska.
Podczas degustacji Paweł Wnukowski podkreślał wysokie walory kulinarne Sejneńszczyzny. Przypomniał, że pochodzące z tego terenu potrawy, jak babka ziemniaczana czy pierogi, są popularne w całym kraju.
– Nasze tradycyjne potrawy cały czas się rozwijają. Podczas wielu wydarzeń, za które odpowiada Województwo Podlaskie, staramy się, aby produkty regionalne, w tym także te z Sejn, były widoczne. Chcemy promować to, co mamy najlepszego w naszej rodzimej kuchni – dodał radny.
Kolejne gotowanie w Wojewodzinie
W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół ponadpodstawowych, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym. Zadaniem uczestników jest przygotowanie przystawki, dania głównego oraz deseru według podanego menu. Oceniane są walory smakowe, estetyczne oraz dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazy produktów lokalnych, prowadzonych przez Samorząd Województwa Podlaskiego.
W tegorocznej edycji konkursu bierze udział trzynaście szkół. Następne kulinarne zawody odbędą już w najbliższy czwartek, 17 marca, w Zespole Szkół im. Księdza Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie. Partnerem tegorocznej edycji „Gotuj z klasą” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.
Paulina Tołcz
red.: Barbara Likowska-Matys
fot.: UMWP