Dodana: 10 luty 2020 13:16

Zmodyfikowana: 10 luty 2020 13:19

Warsztaty kulinarne „Zapustne pyszności”

Będzie można, pod okiem zawodowego cukiernika, spróbować się we własnoręcznym pieczeniu pączków i smażeniu faworków, a także poznać tradycje kulinarne związane z Tłustym Czwartkiem. Na niezwykłe warsztaty kulinarne już w najbliższą niedzielę (16.02) zaprasza Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej (PMKL).

Ilustracja do artykułu Plakat warsztatów.jpg

Z zapustnymi pysznościami najbardziej kojarzy się Tłusty Czwartek – dzień rozpoczynający ostatki – czas uciech i obfitego jedzenia. Zwyczaj objadania się tego dnia pączkami znany był w Polsce już w XVII w., ale początkowo – przede wszystkim w miastach. Na wsi pączki pojawiły się na przełomie XIX i XX w. Dawniej wyrabiane były tak jak dziś, z mąki pszennej, ale nadziewano je skwarą tłuszczową, a nie dżemem czy konfiturą.

Tradycja objadania się  treściwymi potrawami w Tłusty Czwartek i w następujących po nim ostatnich dniach karnawału była nie tylko przygotowaniem do czterdziestodniowego Wielkiego Postu, kiedy to na stołach królowały kasze, ziemniaki i barszcz. Dawniej ludzie wierzyli, że to nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu ma magiczny sens – zapewnia urodzaj i dobrobyt na cały rok.

Dziś, żeby ten cel osiągnąć nie trzeba się nawet napracować. Mało kto przygotowuje zapustne przysmaki samodzielnie. Szkoda. Smakują inaczej niż te ze sklepu. W PMKL można będzie się przekonać, że wspólne smażenie pączków i faworków jest przyjemne i wcale nie takie trudne. Szczególnie - w zabytkowej chałupie z Pieczysk, pod okiem fachowca. Warsztaty „Zapustne pyszności” poprowadzi zawodowy kucharz specjalizujący się w cukiernictwie. W programie: opowieść o tradycjach kulinarnych związanych z Tłustym Czwartkiem, przygotowanie faworków od podstaw i tajniki smażenia pączków. Jeśli pogoda dopisze - po warsztatach można zostać na ognisku. Prowiant, oprócz pączków i faworków,  we własnym zakresie.

Zgodnie z tradycją ludową, kto w ostatnich dniach karnawału nie je tłusto i obficie, nie ma co liczyć w na powodzenie i dobrobyt przez cały rok…

źródło: PMKL, red. ms

 

***

„Zapustne pyszności” – warsztaty kulinarne

Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

Termin: 16.02.2020 r.

Godz. 12.00

Koszt: 10 zł/os.

Zapisy: e-mail: edukacja@pmkl.pl,

tel.: 85 742 60 82 w. 24 lub 509 336 816    

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook