Rolnictwo ekologiczne – metoda produkcji z przyszłością
Działania na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie podlaskim, promocja żywności produkowanej metodami naturalnymi, wparcie dla rolników i przetwórców , a także rentowność uprawy truskawek i malin - to niektóre z tematów poruszanych podczas konferencji „Rolnictwo ekologiczne - metoda produkcji z przyszłością”. Spotkanie odbyło się 9 grudnia Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego.
-Żyjemy w świecie gdzie postęp technologiczny i genetyczny powoduje, że wydajność krów - 12 tys. litrów w czasie laktacji to nic niezwykłego, ze tucznik do uboju rośnie 85 dni, że sześciotygodniowe kurczęta osiągają wagę ubojową. Należy się zastanowić, dokąd może to nas doprowadzić i gdzie jest granica – otwierając spotkanie mówił dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Grzegorz Mikołajczyk – Podczas dzisiejszego spotkania chcemy spojrzeć na nasze rolnictwo przez pryzmat gospodarstwa ekologicznego.
Udział w konferencji wzięli w nim m.in. Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Grzegorz Mikołajczyk, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP, kierownik Sekcji Wsparcia ARR w Białymstoku, a przede wszystkim rolnicy zajmujący się uprawą ekologiczną i przetwórcy produktów rolnych hodowanych naturalnymi metodami.
- Wasze gospodarstwa są znakomitym przykładem upraw ekologicznych – mówił do gości zgromadzonych na Sali sejmikowej marszałek Jerzy Leszczyński - Jednak wciąż potrzebujemy więcej tych upraw, więcej gospodarstw, więcej produktu ekologicznego.
Marszałek podkreślał, że region ma potencjał do prowadzenia upraw ekologicznych
zarówno pod względem środowiskowym jak i finansowym – tu wspomniał o możliwościach jakie daje nowa perspektywa finansowa UE. Zapewniał też o wsparciu samorządu województwa dla rozwijania rolnictwa ekologicznego.
- Rolnictwo przyjazne środowisku – to zadanie wpisane w Strategie Województwa Podlaskiego –podkreślał marszałek Jerzy Leszczyński - To szansa dla mniejszych gospodarstw, również tych położonych na terenach Natura 2000.
Marszałek wskazywał też na możliwości połączenia rolnictwa ekologicznego, promocji produktu regionalnego z turystyką. Przypomniał też, że w nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich znajdują się instrumenty wspierające mniejsze gospodarstwa.
W województwie podlaskim jest około 3500 tys. gospodarstw ekologicznych. Mogłoby być więcej. Jednym z problemów, które mogą zniechęcać do prowadzenia naturalnych upraw jest ich sprzedaż Produkt ekologiczny jest droższy niż ten, który możemy kupić w dyskoncie. Dlaczego?
- Rolnicy produkujący metodami naturalnymi muszą włożyć dużo więcej pracy w uprawę roślin – mówił dyrektor PODR w Szepietowie Grzegorz Mikołajczyk – Przykład – walka z chwastami – nie można opryskać roślin środkiem chemicznym, co jest najłatwiejszym i najszybszym sposobem odchwaszczenia. Należy opielić ręcznie, albo użyć środków biologicznych. Też wydajność upraw ekologicznych jest dużo niższa.
Grzegorz Mikołajczyk podkreślał, że należy promować wśród konsumentów żywność ekologiczną, a także docierać do większej ilości odbiorców.
Jak podkreśla, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie podejmuje działania, które będą ten rynek zbytu na uprawy ekologiczne poszerzać.
Jednym z pomysłów jest utworzenie w Białymstoku bazaru, na którym sprzedawanoby tylko produkty ekologiczne.
- Chcielibyśmy także skorzystać z doświadczeń innych krajów. Takim ciekawym pomysłem jest wprowadzenie w okolicach większych miast ogródków ekologicznych. Polega to na tym, że mieszkaniec miejskiego blokowiska może wykupić abonament u rolnika na zakup warzyw czy owoców i w miarę potrzeb korzysta z upraw takiego ekologicznego ogródka – mówił Grzegorz Mikołajczyk.
Dużym wsparciem dla producentów zdrowej żywności mogłaby być współpraca z samorządami. Małgorzata Wróblewska z PODR W Szepietowie podał przykład takiego współdziałania.
Szkoły i przedszkola samorządowe w Łomży są zaopatrywane w produkty ekologiczne. Te działania wpisują się w rządowy program wsparcia dla gospodarstw ekologicznych, który jako jeden z celów ma tzw. „zielone zamówienia publiczne” - Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014 -2020 został zaprezentowany podczas konferencji.
Uczestnicy spotkania mieli także okazję wysłuchać wykładu dr Beaty Studzińskiej „Kiedy uprawa ekologiczna truskawek i malin może być opłacalna?”
Konferencję „Rolnictwo ekologiczne – metoda produkcji z przyszłością” została zorganizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.