Dodana: 8 czerwiec 2016 12:08

Zmodyfikowana: 8 czerwiec 2016 12:08

Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

Rozpoczął się sezon skupu owoców. Rolnicy sygnalizują, że oferowane im ceny są niskie. Branża przetwórcza argumentuje, że cena zależy od sytuacji rynkowej. Resort rolnictwa z kolei widzi potrzebę uregulowania relacji między producentami owoców i przetwórstwem.

Ilustracja do artykułu strawberries-823782_960_720.jpg
Sytuacją na rynku owoców miękkich zajmowała się we wtorek senacka komisja rolnictwa. Wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki poinformował, że pierwsze notowania tegorocznych cen truskawek odnoszą się od owoców spod osłon (cena z 30 maja). Za truskawki płacono wtedy 3,55 zł za kg, tj. o 45 proc. mniej niż rok wcześniej. Dodał, że ze względu na ciepłą pogodą zbiory tych owoców rozpoczęły się wcześniej niż w 2015 r.
Od końca maja skupowane są truskawki z szypułką przeznaczone do produkcji soku truskawkowego. Średnie ceny z dostawą do zakładu kształtują się obecnie na poziomie 1,17 zł za kg, podczas gdy w czerwcu ub.r. było to 1,70 zł/kg. W opinii resortu trudno jest przewidzieć, jakie będą ceny w dalszej części sezonu, gdyż to będzie zależało od wysokości zbiorów.
Przedstawicielka przetwórców dyrektor Krajowej Unii Producentów Soków Barbara Groele zaznaczyła, że jest dopiero początek zbiorów, a ceny w dużym stopniu będą wyznaczane przez popyt na ich przetwory na rynku europejskim. Polska większość przetworzonych truskawek eksportuje.
O niskiej cenie truskawek mówiła ogrodniczka ze Skierniewic Celina Jankowska, która powiedziała, że w tym tygodniu sprzedawała owoce do przetwórstwa w cenie 1,2-1,3 zł za kg (z szypułką) i 2,1 zł/kg bez szypułki. Jej zdaniem takie ceny nie pokrywają kosztów produkcji i może to w konsekwencji doprowadzić do likwidacji plantacji. Podkreśliła, że wysokie są zwłaszcza koszty zbioru (ok. 2 zł za łubiankę), a pracowników brakuje.
W ocenie resortu rolnictwa, jak i reprezentantów przetwórstwa w tym roku nadal będą problemy na rynku czarnej porzeczki. Plantacji jest za dużo w stosunku do potrzeb, popyt na przetwory z tych owoców jest mały - argumentowali. Należy się więc liczyć z niskimi cenami. W ub. roku za te owoce w skupie płacono 30-40 gr za kg, co pokrywało ok. 25 proc. kosztów produkcji.

źródło: www.kurier.pap.pl 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook