Wyróżnienia dla Suempolu
„Wybitny Eksporter 2005” oraz „Agrobiznesmen Roku 2005” - to dwa tytuły jakie przypadły firmie Suempol z Bielska Podlaskiego oraz prezes Monice Siecińskiej-Jaworowskiej.
Tytuł "Wybitnego Eksportera" przyznawany jest przez prestiżowe Stowarzyszenie Klub Eksportera. Suempol z Bielska Podlaskiego znalazł się w gronie około 30 firm z całego kraju, które odebrały ten tytuł.
Suempol – wiodący w Europie producent łososia wędzonego ponad 80% swojej produkcji wysyła na eksport, głównie do Niemiec. W tamtejszych sieciach handlowych bielskie produkty występują pod własną marką i skutecznie konkurują z innymi dostawcami krajowymi i zagranicznymi. Ponadto wyroby Suempolu trafiają do Holandii, Belgii, Danii i Francji. Suempol inwestuje i stale poszerza gamę produktów.
- Jesteśmy świadomi tego, że musimy systematycznie podnosić jakość produktów i zaspokajać zmieniające się gusta naszych klientów. Dlatego nieustannie inwestujemy w budynki, nowe linie technologiczne, opakowania, a przede wszystkim w kapitał ludzki – podkreśla Monika Siecińska-Jaworowska, prezes Suempolu. – W najbliższym czasie otworzymy nową halę produkcyjną i zatrudniać będziemy kolejnych pracowników - dodaje.
Monika Siecińska-Jaworowska odebrała we wtorek "Złotą Szablę Agrobiznesmena" – która jest symbolicznym wyrazem dokonań liderów polskiej gospodarki rolno-żywnościowej. Tytuł "Agrobiznesmena Roku" przyznawany jest przez kapitułę Klubu Agrobiznesmena wspólnie z Kancelarią Prezydenta RP, a organizowany jest przez miesięcznik "Agrobazar". W ciągu 15 lat wyróżnienie to otrzymało 175 osób spośród 760 zgłoszonych.
– Jestem dumna z tytułów, jakie przypadły mojej firmie i mnie – mówi Monika Siecińska–Jaworowska. – To dla nas wielka nobilitacja i potwierdzenie najwyższej jakości oferowanej naszym klientom.
Ponadto prezes Suempolu otrzymała tytuł „Zasłużony dla rolnictwa” przyznany przez Ministra Rolnictwa.
***
Suempol z Bielska Podlaskiego to wiodąca w swojej branży firma zajmująca się głównie przetwórstwem łososia norweskiego. Wyroby Suempolu charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pozbawione są barwników i konserwantów. Jedynym środkiem utrwalającym produkty jest sól. Ponad 80% produkcji Suempolu trafia na eksport, głównie do Niemiec, Belgii, Holandii, Danii i Francji. Zakład istnieje od 1989 roku. Produkcja odbywa się w oparciu o systemy jakościowe HACCP oraz International Food Standard.