Dodana: 17 sierpień 2015 14:38

Zmodyfikowana: 17 sierpień 2015 14:43

Zdrowe Kieszonkowe - pomysł na zdrowe żywienie w szkołach

Już ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce ma nadwagę i otyłość. Polskie dzieci należą obecnie do najszybciej tyjących w Europie. To zatrważające dane, które powinny zmobilizować do działania otoczenie dzieci i młodzieży. Wychodząc na przeciw potrzebom zdrowotnym młodego pokolenia powstał ogólnopolski projekt pod nazwą Zdrowe Kieszonkowe.

Ilustracja do artykułu Zdrowe Kieszonkowe_1 (1).png

Najwyższy wskaźnik otyłości uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych ma województwo mazowieckie - 32%, następne w kolejności są: łódzkie (29,8%) oraz lubelskie (24,6%).  Średnia dla całego kraju to 22,3% - podaje Instytut Żywności i Żywienia. To bardzo niepokojące dane, tym bardziej, że jak wskazują specjaliści - ok. 80% dzieci z otyłością pozostaje otyłymi w życiu dorosłym.

 

Otyłość jest obecnie nazywana epidemią XXI wieku. Towarzyszy jej wiele schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwyrodnienie stawów i inne. W przypadku dzieci i młodzieży nadwaga i otyłość są również przyczyną zaburzenia relacji z najbliższym otoczeniem oraz trudności w nauce. Powodują obniżone poczucie wartości, brak akceptacji i dokuczanie ze strony rówieśników, a także trudności w koncentracji.  Uczniowie z nadwagą i otyłością mają również obniżoną sprawność fizyczną, co przekłada się na niechęć do lekcji WF.

 

Główną przyczyną nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest dodatni bilans energetyczny, co oznacza zbyt dużą wartość energii dostarczanej do organizmu wraz z pożywieniem, w stosunku do jej wydatkowania.

Zatem w celu ograniczenia epidemii otyłości powinniśmy dbać o zdrowe i racjonalne odżywianie młodego pokolenia oraz aktywność fizyczną. Szczególną rolę odgrywa tu najbliższe otoczenie uczniów, a więc rodzice i szkoła. Uczniowie spędzają w szkole od kilku do nawet 10 godzin. Jak podkreślają specjaliści z zakresu żywienia, podczas pobytu w szkole dzieci i młodzież powinny spożyć co najmniej jeden posiłek, a w przypadku dłuższego pobytu - nawet dwa. Zgodne jest to z jedną z zasad racjonalnego odżywiania, która określa, że uczniowie powinni w ciągu dnia spożyć 5 prawidłowo zbilansowanych posiłków.

 

Nawyki żywieniowe większości dzieci są niestety niepoprawne. W ich diecie znajduje się zbyt dużo cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo posiłki spożywają nieregularnie, a aż 27 proc. uczniów szkół podstawowych i 41 proc. uczniów gimnazjów nie spożywa regularnie śniadania (dane Instytutu Żywności i Żywienia).

 

Wychodząc na przeciw potrzebom zdrowotnym młodego pokolenia oraz w ślad za wejściem w życie znowelizowanej Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która od 1 września 2015 roku wyklucza ze sprzedaży w szkołach niezdrową żywność - powstał projekt Zdrowe  Kieszonkowe. To inicjatywa o zasięgu ogólnopolskim propagująca zdrowe odżywianie. Skierowana jest do dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych i gimnazjalnych.

 

Zdrowe Kieszonkowe zapewnia uczniom na terenie szkoły dostęp do zdrowych produktów żywnościowych, które mogą nabyć w specjalnie oznakowanych maszynach vendingowych (automatach). Płatność odbywa się bezgotówkowo, za pomocą dedykowanych do projektu kart płatniczych lub breloków. Projekt realizuje również cel edukacyjny oraz społeczny. W ślad za zapewnieniem uczniom zdrowych przekąsek, prowadzone będą również działania edukacyjne oraz wsparcie dzieci z rodzin najuboższych, poprzez finansowani im doładowań kart i breloków.   

 

Projekt oparty jest na innowacyjnej technologii informatycznej dedykowanej do branży vendingowej. Umożliwia m.in. ustalanie dziennych limitów wydatków, czy blokowanie wybranych produktów do zakupów (np. ze wskazań medycznych). System jest hermetyczny (nie akceptuje innych kart)
i bezpieczny. Uczniowie posługując się kartami  i brelokami do płatności zbliżeniowych uczą się posługiwania nowymi technologiami oraz gospodarowania finansami.

 

Projekt powstał i koordynowany jest w Białymstoku. Siedziba operatora projektu znajduje się w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Projekt ma zasięg ogólnopolski, jednak w pierwszej kolejności będzie wdrażany  w województwie mazowieckim i podlaskim. Pierwsze urządzenia vendingowe projektu Zdrowe Kieszonkowe pojawią się w szkołach we wrześniu br.

 

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook