Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski w Medyni Głogowskiej
W Medyni Głogowskiej (Podkarpackie) odbyła się konferencja prasowa poświęcona inicjatywie „NA SZLAKU KULINARNYM WSCHODNIEJ POLSKI”. Wzięli w niej udział przedstawiciele trzech województw: podlaskiego, podkarpackiego i lubelskiego. Impreza, połączona z XXII Jarmarkiem Garncarskim odbędzie się w Medyni już 9 lipca.
Na konferencji województwo podkarpackie reprezentował członek zarządu Lucjan Kuźniar. Z województwa lubelskiego przyjechał wicemarszałek Grzegorz Kapusta, a z podlaskiego Iwona Krzyżanowska – zastępca dyr. Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich. Obecny był też Edward Dobrzański - Wójt Gminy Czarna.
Pomysł inicjatywy „NA SZLAKU KULINARNYM WSCHODNIEJ POLSKI” zrodził się wiosną 2016 r. Od początku miała ona na celu wspólną promocję żywności (tradycyjnej, regionalnej) z województw wschodniej Polski. Trzy zaangażowane w projekt regiony - podlaskie, lubelskie i podkarpackie - ustaliły, że będą promować kulinarny potencjał poprzez organizację w każdym z województw konkursów dla podmiotów produkujących lub przetwarzających żywność.
W ubiegłym roku odbyły się trzy takie wydarzenia w poszczególnych regionach – na Podkarpaciu w Baszni Dolnej. W tym roku zaplanowane są kolejne. W lubelskim już się odbyło pod koniec maja, gdzie w Bychawie region promował swoje kulinaria podczas Festiwalu Pierogów. Podlaskie w dniach 29-30 lipca w Drohiczynie będzie promować regionalne wyroby podczas Dni Miasta.
Na Podkarpaciu w tym roku w ramach Kulinarnego Szlaku Wschodniej Polski 9 lipca odbędzie się impreza w Medyni Głogowskiej. Podczas Jarmarku Garncarskiego przeprowadzone zostaną konkursy:
- Na najlepszy produkt tradycyjny,
- Na najlepszy produkt ekologiczny
- Na najładniejsze stoisko
Więcej na: www.podkarpackie.pl
O XXII Jarmarku Garncarskim: www.lancut.gada.pl/wydarzenie,1454,0,0,0,XXII-Jarmark-Garncarski.html