Dodana: 5 kwiecień 2016 11:56

Zmodyfikowana: 5 kwiecień 2016 11:56

Gwałtowny mróz zdziesiątkował zboża ozime

Styczniowe przymrozki, podczas których odnotowano spadki temperatury poniżej -20oC, spowodowały od dawna nie spotykane straty mrozowe w zasiewach zbóż ozimych. Kluczowym czynnikiem, jaki zadecydował o tak dramatycznej sytuacji wiosną 2016 był brak okrywy śnieżnej przy bardzo gwałtownym spadku temperatury. W konsekwencji odorano lub przeznaczono do odorania około 10 tysięcy ha zbóż ozimych w naszym województwie.

Ilustracja do artykułu przezimowaniezboza-4.JPG

Według oceny przeprowadzonej podczas lustracji polowych przez specjalistów powiatowych PODR w Szepietowie 30 marca 2016 roku odorano lub przeznaczono do odorania około 10 tysięcy ha zbóż ozimych w naszym województwie. Chociaż najwięcej ilościowo zlikwidowano zasiewów pszenicy ozimej to w stosunku do jej areału stanowiło to niespełna 10-15% powierzchni zasianej. W przypadku pszenżyta konieczność odorania dotknęła około 5% zasiewów. W większości powiatów nie zaistniała konieczność odorania żyta, które tylko nieznacznie ucierpiało na skutek mrozów. Największe procentowo straty odnotowano w jęczmieniu, który wymarzł w blisko połowie swojego areału. Na szczęście zboże to w naszym województwie obsiewane jest na areale, który nie przekracza nawet 5 tysięcy ha.

Warto zaznaczyć, że pozostałe uprawy zbóż ozimych, które przetrwały z wyjątkiem żyta zaklasyfikowano jako słabe bądź bardzo słabe. W pięciopunktowej skali oceny przezimowania jęczmień uzyskał zaledwie 1,6pkt , pszenica 2,8, pszenżyto 3,2 , a średnią dla zbóż, która wyniosła 2,8 zawyżyła ocena żyta które wypadło stosunkowo dobrze z oceną 3,8. Dla porównania w ubiegłym roku średnia ocena przezimowania zbóż była o cały punkt wyższa, a dla samej pszenicy ozimej wyniosła 3,9 czyli więcej niż w roku bieżącym dla żyta.

Za: www.odr.pl

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook