Dodana: 11 marzec 2019 20:24

Zmodyfikowana: 11 marzec 2019 20:24

Transgraniczny polsko-litewski szlak kulinarny

To inicjatywa Zespołu Szkół w Leipalingis, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Gminy Puńsk i Stowarzyszenia Podlaskie Smaki. W ramach projektu powstała strona internetowa, aplikacja i przewodnik.

Ilustracja do artykułu mandrivka.jpg

Uczestnikami projektu – realizowanego już od roku – są producenci, rolnicy, restauratorzy, właściciele obiektów noclegowych, przedsiębiorcy, nauczyciele, samorząd pogranicza polsko-litewskiego – członkowie Szlaku.

Zapraszają do podróży pełnej tradycyjnych, regionalnych smaków, po drodze usianej atrakcjami turystycznymi i miejscami, gdzie można kupić charakterystyczne tylko dla danego regionu przedmioty oraz oferują wyjątkowe miejsce na odpoczynek, zarówno ten krótszy, jak i dłuższy.

 

Wśród polecanych punktów na szlaku znajdują się laureaci renomowanych konkursów, znanych wielbicielom wycieczek regionalnych, ale też niedostępne do tej pory małe, lokalne firmy. Producenci żywności, restauracje i miejsca noclegowe to przede wszystkim firmy rodzinne, czerpiące garściami ze sprawdzonych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

 

Szczegóły na stronie internetowej szlaku:

http://www.culinarytrail.eu

 

Przewodnik po szlaku: Szlaki kultury i kulinariów na pograniczu

facebook