Dodana: 9 kwiecień 2019 15:57

Zmodyfikowana: 9 kwiecień 2019 15:57

Uczniowie z Rudki po etapie szkolnym konkursu „Gotuj z klasą”

Piąte spotkanie w ramach szkolnych etapów wojewódzkiego konkursu „Gotuj z klasą” za nami. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce wystartowało pięć zespołów. W regionalnym finale szkołę reprezentować będą uczennice klasy II - Katarzyna Świerżewska oraz Ewelina Dmitruk.

Ilustracja do artykułu Gotuj z klasą w Rudce-64.jpg

- Konkurs jest inspiracją dla młodych ludzi i daje im poczucie, że biorą udział w czymś ważnym, co może się im w życiu przydać. Traktujemy go jako zajęcia praktyczne i przygotowanie młodych ludzi do pracy w gastronomii, restauracjach i kuchniach światowych i regionalnych – powiedział Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego, zapowiadając kolejny etap „Gotowania z klasą”.

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. W etapie szkolnym wzięło udział pięć zespołów dwuosobowych. Menu konkursowe składało się z trzech elementów: zupy lub przystawki, dania głównego, deseru.

W skład jury etapu szkolnego w Rudce weszli Stanisław Derehajło - Wicemarszałek Województwa Podlaskiego, Halina Leszczyńska - Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce oraz Kamila Szczęsna-Denysiuk, współpracująca ze szkołą, współwłaścicielka kompleksu weselno-bankietowego w Ciechanowcu.

Podsumowując wyniki w Rudce każdy dziękował uczniom dodając im otuchy. - Mam do przekazania bardzo dobrą informację. Wszyscy wygraliście. Zdobyliście mój żołądek totalnie, a ja się temu poddałem – powiedział wicemarszałek Derehajło.

Z kolei dyrektor szkoły, Helena Leszczyńska, dziękowała młodzieży za przygotowanie i pokaz swoich umiejętności. - Byliście wspaniali, jestem z Was bardzo dumna – mówiła.

W związku jednak z tym, że wygrać mogła tylko jedna drużyna, niewielką liczbą punktów, jury postanowiło wyróżnić potrawy przygotowane przez  uczennice II klasy, Katarzynę Świerżewską oraz Ewelinę Dmitruk. Do udziału w konkursie przygotowywała je podopieczne Katarzyna Panas-Tenderenda, nauczycielka przedmiotów żywieniowych.

- Zależy nam na tym, byście się nie poddawali i nadal próbowali swoich sił w kolejnych edycjach. Bo każdy rok to nowe doświadczenia, a Wy naprawdę jesteście coraz lepsi w kuchni – podsumowała Iwona Krzyżanowska, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich.

Finał wojewódzki odbędzie się w maju br. w Białymstoku a nagroda główną jest staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy.

mn

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook