Dodana: 8 lipiec 2019 15:05

Zmodyfikowana: 9 lipiec 2019 13:27

XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” za nami

To chyba jeden z najbardziej smakowitych konkursów, w dodatku z długoletnią tradycją – w sobotę (6.07) w Augustowie odbyła się kolejna już edycja zmagań producentów tradycyjnych polskich produktów spożywczych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W obradach jury konkursowego wzięła udział m.in. Wiesława Burnos, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.

Marszałek Wiesława Burnos ocenia produkty regionalne Nasze Kulinarne Dziedzictwo (7).JPG

Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs, którego celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w rodzimej  tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Podczas konkursu jury wskazuje  najciekawsze regionalne produkty tradycyjne w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, produkty roślinno -zwierzęce i napoje regionalne.
Najlepsze potrawy, których wyboru dokona Krajowa Kapituła Konkursu otrzymają podczas ogólnopolskiego finału konkursu na targach Smaki  Regionów w Poznaniu prestiżową nagrodę „Perła ”,.Takich „pereł’ nasz region zdobył do tej pory ponad czterdzieści  

  
Pomysłodawcą i organizatorem  konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a współorganizatorami - Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa natomiast organizatorem przedsięwzięcia na szczeblu krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Województwo podlaskie uczestniczy w Konkursie od szesnastu lat.

 

oprac.ak
fot. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

facebook