Dodana: 6 listopad 2019 14:55

Zmodyfikowana: 6 listopad 2019 14:55

Wyjazd studyjny pszczelarzy

W dniach 27-29 października br. odbył się wyjazd studyjny zrealizowany w ramach projektu pn.: „Nowoczesne gospodarstwo pszczelarskie – wizyta studyjno-kooperacyjna”. Uczestnikami wyjazdu było 45 osób - członkowie Podlaskiego Związku Pszczelarzy z okolic Białegostoku, Sokółki, Sejn, Augustowa, Szepietowa i Bielska Podlaskiego, osoby zainteresowane założeniem własnej pasieki oraz przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego - Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich.

Ilustracja do artykułu Bartnik Sądecki 3.jpg

Wizyta studyjna obejmowała zwiedzanie takich miejsc, jak Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Dom Pszczelarza w Kamiannej, spółdzielnia Pszczelarska Apis oraz Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli. Cały projekt obejmował 4 szkolenia oraz 3 wizyty studyjno-kooperacyjne. Wykłady przeprowadzili znani specjaliści z dziedziny pszczelarstwa, prof. Małgorzata Bieńkowska, prof. Zbigniew Kołtowski z Zakładu Pszczelnictwa w Puławach, mgr inż. Tomasz Kędziora - nauczyciel z Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli oraz Pan Czesław Jung z Kamiannej - autor wielu publikacji dot. pszczelarstwa, zapalony pszczelarz, fachowiec w swojej branży.

Podczas wystąpień poruszane były m. in. zagadnienia, z którymi borykają się współczesne pasieki, tj. inwazji pasożyta Varroa destructor, zakażeń bakterią Paenibacillus larvae (zgnilec amerykański) oraz chorobą powodowaną przez wewnątrzkomórkowe pasożyty Nosema Cerrana. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się także z formą oraz zasadami prowadzenia firm związanych z produktami pszczelimi na przykładzie Bartnika Sądeckiego oraz Spółdzielni Pszczelarskiej Apis w Lublinie. Wizyta w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach pozwoliła z kolei zapoznać się z ofertą nowoczesnego laboratorium, w którym badane są produkty pszczele.

Celem wyjazdu było przyswojenie oraz podniesienie wiedzy pszczelarzy z zakresu sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego, systemów jakości żywności oraz innowacyjnych form współpracy z gospodarstwami pszczelarskimi.

Projekt został zrealizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Konkursu nr 3/2019.

 

Źródło:Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich

facebook