Dodana: 26 czerwiec 2020 11:57

Zmodyfikowana: 26 czerwiec 2020 11:57

Produkt lokalny na zdrowie!

Miody augustowskie z tegorocznego zbioru, ekologiczne zioła, soki, wyroby z pigwowca i oleje tłoczone na zimno – to wszystko trafi do starszych, i w czasie panującej epidemii najbardziej narażonych na zachorowanie, członków Klubu Więzionych Internowanych i Represjonowanych (KWIiR). W czwartek (25.06) wicemarszałek Stanisław Derehajło przekazał przedstawicielom stowarzyszenia zestawy regionalnych przysmaków z certyfikatem Podlaskiego Produktu Lokalnego. Akcja ma na celu promowanie świadomego, zdrowego odżywiania i promocję produktu lokalnego.

Ilustracja do artykułu Produkty lokalne 0 1.jpg

- Cieszę się, że w ramach promocji podlaskiego produktu lokalnego, możemy przekazać zasłużonym mieszkańcom naszego regionu pakiety wartościowych i odżywczych wyrobów spożywczych – mówił wicemarszałek Derehajło – Mam nadzieję, że członkowie Stowarzyszenia docenią ich walory zdrowotne i smakowe. Liczę, że będą chwalić i promować nasz produkt lokalny i w regionie, i poza jego granicami.

Stanisław Derehajło dodał, że jednym z priorytetów obecnego zarządu województwa jest promocja produktu lokalnego.

Za okazane wyróżnienie i wsparcie dziękowali  przewodniczący koła terenowego WIiR w Sokołach Zenon Perkowski i członek zarządu Bogusław Łupiński.

Wśród wybranych produktów znalazły się:

- miody augustowskie z tegorocznego zbioru – produkt tradycyjny, zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych

- ekologiczne zioła i preparaty na ich bazie z certyfikowanej produkcji (dobranych pod kątem wzmacniania odporności)

- soki i wyroby z pigwowca japońskiego (z owoców w jakości ekologicznej) – niezwykle kwaśnych, lecz stanowiących naturalne bogactwo witaminy C

- oleje tłoczone na zimno z certyfikatem ekologicznym – cenione z uwagi na profil kwasów tłuszczowych (omega – 3), mających pozytywny wpływ na poziom cholesterolu

 

Lokalne, smaczne i zdrowe

Jedną z najbardziej racjonalnych metod budowania odporności ludzkich organizmów jest racjonalne i zdrowe odżywianie, m.in. w oparciu o wartościowe produkty lokalne. Dlatego Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich wraz Zarządem Województwa Podlaskiego podjęli inicjatywę zaproponowaną przez Klub Więzionych Internowanych i Represjonowanych w Białymstoku.
Ma ona na celu rozdysponowanie wśród członków klubu, osób starszych i z grupy tzw. ryzyka, czyli szczególnie narażonych na działanie wirusów, wybrane przykłady wartościowych, lokalnych produktów – aby z jednej strony propagować świadome, zdrowe odżywianie, a z drugiej promować – lokalnych, podlaskich producentów.

Przedsięwzięcie zostało zrealizowane przez Samorząd Województwa Podlaskiego (z inicjatywy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego) we współpracy z Klubem Więzionych Internowanych i Represjonowanych w Białymstoku

***

Podlaskie produkty lokalne i informacje na temat producentów można znaleźć w specjalnym serwisie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego na stronie internetowej produkty.podlaskie.eu

Jest to serwis, w którym można wyszukać producenta po kategorii, obszarze geograficznym lub po posiadanych przez niego wyróżnieniach lub certyfikatach. Na stronie można znaleźć namiary kontaktowe na producentów i nawiązać z ich pomocą kontakt, celem zaopatrzenia się w naturalne produkty w krótkim łańcuchu dystrybucji.

Baza produktów lokalnych prowadzona jest już od około pół roku i zawiera informacje o sprawdzonych producentach, którzy zwracają uwagę na jakość i pochodzenie surowca oraz stosują tradycyjne receptury i metody przetwórstwa.

W bazie wpisanych ponad 60 rozmaitych produktów, ich liczba stale rośnie. Producenci zainteresowani współpracą nie ponoszą kosztów – zobowiązani są jednak do wypełnienia do ankiety on-line na stronie producenci.wrotapodlasia.pl, celem wyrażenia chęci współpracy z Samorządem Województwa Podlaskiego. Więcej informacji: 85-66-54-826 lub produkty@podlaskie.eu

oprac.Aneta Kursa
fot. Cezary Rutkowski

 

facebook