Dodana: 18 lipiec 2018 12:13

Zmodyfikowana: 18 lipiec 2018 12:13

Już 19 zakładów produkcyjnych w Grupie MLEKOVITA – zakłady w Kaliszu i Koźminie Wielkopolskim włączone do MLEKOVITY

Od 1 lipca 2018 roku globalna siła rynkowa Grupy MLEKOVITA wzrosła do 19 zakładów produkcyjnych poprzez poszerzenie jej o dwa kolejne: Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Kaliszu z jej oddziałem w Koźminie.

Ilustracja do artykułu image003.jpg

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu swoje istnienie datuje od II połowy XIX wieku, tj. od początków ruchu spółdzielczego w Polsce. Spółdzielnia przetrwała kolejne transformacje gospodarcze i ustrojowe, w 1978 roku oddała do eksploatacji teren o powierzchni 5,5 ha, na których zlokalizowany jest zakład produkcyjny, budynki magazynowe, warsztaty samochodowe, budynek administracyjny, by od 1981 r. funkcjonować jako samodzielny, zarejestrowany podmiot gospodarczy. Koźmińską Spółdzielnię Mleczarską OSM w Kaliszu przejęła w kwietniu 2002 r., zwiększając bazę surowcową i przetwórczą. Od 1 lipca 2018 r. oba zakłady dołączyły do Grupy MLEKOVITA – największej firmy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej – zyskując tym samym nowe możliwości dalszego rozwoju.

źródło: MLEKOVITA

***

MLEKOVITA, firma o długoletniej tradycji i ugruntowanej marce nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicznym, jest największą grupą mleczarską w Polsce. Tworzy ją 19 zakładów produkcyjnych i 32 własne centra dystrybucyjne, w tym pierwsze w branży hurtownie Cash&Carry. MLEKOVITA oferuje największy wybór nabiału w Polsce i Europie (m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery pleśniowe, sery sałatkowo-kanapkowe, ser mascarpone, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, napoje wysoko białkowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i tłuszcze do smarowania, mleka w proszku, serwatkę w proszku oraz koncentraty białek serwatkowych), które są liderami kategorii w branży (np. mleko POLSKIE w butelce, mleko WYPASIONE, ser FAVITA, ser SOKÓŁ, masło ekstra POLSKIE). Pierwsza w kraju wprowadziła na rynek masło klarowane, jako jedyna w Polsce produkuje ser Cheddar oraz jedyna na Podlasiu – lody na skalę przemysłową.

MLEKOVITA pracuje zgodnie ze Zintegrowanym Systemem Zarządzania, obejmującym System Zarządzania Jakością ISO 9001, System Zarządzania Środowiskowego ISO 14001 oraz System Bezpieczeństwa Żywności FSSC 22000, który jest równoważny z IFS i BRC.

.
MLEKOVITA jest przedsiębiorstwem ze 100-procentowym kapitałem polskim i niekwestionowanym liderem branży w kraju oraz liderem eksportu sektora mleczarskiego (posiada uprawnienia eksportowe do 144 krajów świata). Posiada certyfikat koszerności (Koher Certificate) i certyfikat HALAL; została również wpisana do bazy Sedex – firm o etycznych standardach produkcji w łańcuchu dostaw. Za swój największy sukces uznaje przede wszystkim satysfakcję klientów, oferując im produkty najwyższej jakości i rokrocznie wprowadzając nowy asortyment, który nie tylko zdobywa uznanie konsumentów, ale i liczne nagrody (np. renomowane tytuły w badaniach konsumenckich i eksperckich: Doceń Polskie – Top Produkt, Laur Konsumenta, Wybór Konsumenta, Odkrycie Roku, Najlepsze w Polsce itp.; złote medale prestiżowych krajowych i zagranicznych  targów, uznanie ekspertów biznesu: Lider Jakości Żywności, Lider Polskiego Biznesu, Heros Polskiej Gospodarki, Superbrands, Solidna Firma, Filar Polskiej Gospodarki itp.; oraz nagrody o znaczeniu międzynarodowym: Lider Polskiego Exportu, Mister Eksportu, Medal Europejski itp.). Efektywność zarządzania i osiągane rokrocznie coraz lepsze wyniki finansowe bezpośrednio przekładają się na systematyczny wzrost wartości marki MLEKOVITA, która według rankingu dziennika Rzeczpospolita jest obecnie najcenniejszą marką w produkcyjnym sektorze polskiej gospodarki

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook