Dodana: 15 wrzesień 2022 08:49

Zmodyfikowana: 15 wrzesień 2022 13:43

Colloquia Braniciana – Kuchnia

Colloquia Braniciana to cykl popularyzujący dokonania rodu Branickich herbu Gryf na Podlasiu oraz dzieje i kulturę osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej. Prelekcję „Wszystko smakiem poznasz, Kuchnia polska w czasach Jana Klemensa Branickiego”, wygłosi w piątek, 23 września dr hab. Jarosław Dumanowski – polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Przed białostockim ratuszem smak dań historycznych odtworzy Tomasz Welter – renomowany szef kuchni.

Dwaj mężczyźni. Jeden z nich trzyma w ręku rybę

Colloquia rozpisane zostały na pięć sesji wykładowo-eventowych, poświęconych dziedzinom sztuki obecnym na hetmańskim dworze w Białymstoku: literaturze, wojsku, modzie, kuchni i muzyce. Każde spotkanie składa się z przystępnego wykładu oraz rekonstrukcji historycznej.

Odbywają się one w obiektach Muzeum Podlaskiego stanowiących dziedzictwo tego potężnego magnackiego rodu – Ratuszu, który Jan Klemens Branicki wzniósł w centralnym punkcie miasta, oraz otoczonej parkiem letniej rezydencji hetmana w Choroszczy, w której mieści się obecnie Muzeum Wnętrz Pałacowych w Choroszczy, oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku.

Tematem spotkania będzie kuchnia. Prelekcji będzie towarzyszyć rekonstrukcja dań historycznych w wykonaniu Tomasza Weltera - Trenera Reprezentacji Polski Kucharzy Wojskowych na Culinary World Cup Luksemburg 2018 oraz zdobywcy brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2012. Uczestnika Międzynarodowego Seminarium dla Sędziów WORLD ASSOCIATION OF CHEFS SOCIETIES. Współtwórcy Convivium Slow-Food Kujawsko-Pomorskie. Organizatora bankietów w ambasadach Rzeczpospolitej Polskiej w Brukseli oraz w Głównej Kwaterze NATO.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy dostaną zaproszenie na degustację przygotowanych potraw. 

źródło: Muzeum Podlaskie w Białymstoku
oprac.: Cezary Rutkowski

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook