Dodana: 6 luty 2008 08:06

Zmodyfikowana: 6 luty 2008 08:06

Kumpiak podlaski - szynka wieprzowa solona i suszona na wolnym powietrzu (Jan Ancypo)

Kumpiak podlaski- szynka wieprzowa solona i suszona  na wolnym powietrzu. Jest to produkt bardzo smaczny i trwały. Najlepiej smakuje w postaci cienkich wiórów z czarnym wiejskim chlebem, który podkreśla i uwalnia bukiet smaków i zapachów. Oryginalny smak i zapach zawdzięcza naturalnemu procesowi dojrzewania oraz wysokiej jakości surowca pochodzącego ze sztuk żywionych tradycyjnie.

Od wieków wytwarzana w/g zachowanych receptur,  naturalnymi metodami bez wędzenia. Szynka natarta jest czosnkiem, owocami jałowca, ziołami, pieprzem i umieszczona w drewnianej beczce lub skrzyni z solą. Po wysoleniu jest  zawieszana do suszenia. Tam w sąsiedztwie aromatycznych ziół  następuje dojrzewanie mięsa, trwa to od sześciu miesięcy do roku. W tym czasie kumpiak  przesycha, dojrzewa nabierając  znakomitego aromatu i smaku.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook