Dodana: 7 maj 2017 10:45

Zmodyfikowana: 7 maj 2017 10:45

Konkurs na najlepszy przepis kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni zapraszają do wzięcia udziału w VI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ilustracja do artykułu ogloszenie_o_konkursie_info_na_strone_doc.jpg

Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych, tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących  w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.

 

Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa z dopiskiem „KONKURS”.

 

Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 12 maja 2017 r.

 

Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne ), Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (www.osskic.org.pl) oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (www.produktyregionalne.pl).

 

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z:

Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa, tel./fax: +48 22 692 71 11, tel. 519 592 001, 505 175 578, e-mail: izba@produktyregionalne.pl.

 

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie!

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook