Dodana: 25 wrzesień 2017 08:25

Zmodyfikowana: 25 wrzesień 2017 08:25

Skąd bierze się popularność diety roślinnej? Dyskusja w Famie

Instytut Działań Miejskich zaprasza na organizowane w ramach Białostockiego Festiwalu EkoIdei, spotkanie poświęcone rosnącej popularności diety wegańskiej.

Ilustracja do artykułu leeks-1939662_960_720.jpg

Dyskusja "Roślinna rewolucja. Dlaczego Polacy rzucają mięso?" odbędzie się w najbliższy poniedziałek, 25 września, o godz. 18:00 w kawiarni "Fama" przy ul. Legionowej 5.


Według najnowszych badań wyraźnie rośnie odsetek wegan i wegetarian wśród Polaków, a w rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie sporządzonym przez portal Happy Cow, na trzecim miejscu znajduje się stolica naszego kraju. Wyżej niż Nowy Jork, Londyn, czy Singapur. Oferta produktów w sklepach rośnie, a do diety roślinnej przyznaje się coraz więcej osób, także z pierwszych stron gazet. Nowe restauracje powstają również w Białymstoku.  „Polacy przechodzą na weganizm z bardzo wielu względów. Poza tradycyjnymi motywami natury etycznej, decyzji tej coraz częściej towarzyszą powody zdrowotne. Nie bez znaczenia jest także rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa. Dieta roślinna jest bowiem lekkostrawna, nie tylko dla naszego organizmu, ale też planety.” - mówi organizator dyskusji, Piotr Kempisty z Instytutu Działań Miejskich.

 

Uczestnicy dyskusji postarają się odpowiedzieć na pytanie, czy zmiana nawyków żywieniowych Polaków to zjawisko trwałe, czy to tylko przejściowa moda? O swojej motywacji i doświadczeniu z weganizmem opowiedzą:

 

  • Justyna Żak „Juszes” - vlogerka poruszająca w swoich filmach tematykę mody, urody i weganizmu;
  • Katarzyna Potoniec - prezeska FLOW Spółdzielni Socjalnej prowadzącej restaurację wegańską Flow Food w Białymstoku;
  • Sylwia Wojda - aktywistka organizacji Wegestok - Viva Akcja dla zwierząt - Białystok;
  • Piotr Kempisty - Instytut Działań Miejskich (prowadzenie).

 

Po dyskusji, o godz. 20:00 w kinie "Forum" odbędzie się pokaz filmu "Zjedz to" poruszający temat marnowania żywności. Wstęp wolny.


Więcej informacji

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook