Palcówka 

Dodana: 1 marca 2005, 12:16
Zmodyfikowana: 1 marca 2005, 12:17

Składniki: 5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej, 0,5 kg słoniny, pieprz, czosnek, 5 g cukru, sól - ok. 300 g na 10 kg mięsa

Sposób przygotowania: Mięso i słoninę pokroić w kostkę lub przekręcić przez maszynkę z dużymi oczkami, wymieszać z solą i przyprawami (bez czosnku) - zostawić do następnego dnia. Następnie wlać 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, dodać drobno pokrojony czosnek (do smaku) i wyrobić mięso tak, aby połączyło się w jednolitą masę. Przygotowane jelita wypełnić farszem i aby obeschły - rozwiesić na przygotowanym do tego kiju (1 doba). Następnie wędzić lub podsuszać dalej – na palcówkę suszoną.

Ciekawostki: Kiełbasa domowa - palcówka przygotowywana z mięsa hodowanego w jednym z gospodarstw agroturystycznych powiatu białostockiego - na paszach wyprodukowanych w tymże gospodarstwie. Kiełbasa podsuszona daje się przechowywać nawet do 3 miesięcy i jest bardzo smaczna.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.