Dodana: 1 marzec 2005 11:02

Zmodyfikowana: 1 marzec 2005 11:02

Napoje alkoholowe (woj. podlaskie)

 

1        Kiermusianka - w tym niezwykłym trunku zostało zawarte wszystko to, co wiąże się z historią Polski, sarmacką tradycją i najlepszymi tradycjami rodzimego gorzelnictwa. Trunek ów, jako jedyny w Polsce, jest wytwarzany według ściśle strzeżonej receptury sprzed pięciuset lat, co czyni go elitarnym i ze wszech miar oryginalnym produktem na naszym rynku. Wódka gatunkowa, półwytrawna, na nalewach owocowych (nalew na świeżą śliwkę węgierkę), z dodatkiem goździków, kwiatu lipy, kory cynamonowca oraz aromatu 16 ziół. Kiermusiankę podaje się w temperaturze pokojowej. Podobno ma korzystny wpływ na układ odpornościowy.

2        Chrzanówka Żurawinowa - alkohol staropolski, wódka gatunkowa  biała, nalew na świeży korzeń chrzanu i suszone owoce żurawin, w/g ludowych receptur, o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Moc: 40% objętości. Powinna być podawana mocno zmrożona. Podobno pomaga na tzw. „męskie przypadłości”.

3       Pocałunek Telimeny - przygotowywana na wywarze z owoców i suszonych skórek owoców, z dodatkiem miodu i przypraw, latem -podawana na zimno, zimą - na gorąco

4        Okowita białowieska - mieszanka różnych rodzajów alkoholi i miodu. Nalewka podawana jest na zimno lub gorąco

5        Miód pitny - tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany od wielu stuleci m.in. w Polsce i na Litwie. W zależności od stopnia rozcieńczenia miody dzielimy na: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki

6        Żubrówka - oryginalna wódka o szczególnym charakterze, z dziko rosnącą trawą żubrową zanurzoną w alkoholu

facebook