Dodana: 1 marzec 2005 10:18

Zmodyfikowana: 1 marzec 2005 10:18

Fafernuchy

Składniki: 1 kg mąki mieszanej - żytniej i pszennej, 0,5 kg buraków cukrowych, 3 dkg drożdży

Sposób przygotowania: Buraki ugotować w małej ilości wody, następnie zmiksować; zrobić rozczyn z drożdży i 1 szklanki wywaru z buraków, po wyrośnieciu dodać makę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym - z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu polewa się syropem (wywarem) z buraków cukrowych.

Ciekawostki: Jest to typowe danie w okresie Nowego Roku, tzw. tradycyjne „nowolatki”, podawane też w Święto Trzech Króli.

Przepis został udostępniony przez powiat kolneński.

facebook