Dodana: 1 marzec 2005 10:09

Zmodyfikowana: 1 marzec 2005 10:09

Chłodnik po polsku

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora, 1 litr wody, pęczek młodych buraczków z liśćmi, 1 łyżka soku z cytryny, 1łyżka mąki, 1 szkl. kwasu burakowego lub soku z buraków, 2 szkl. zsiadłego mleka (może być też śmietana), 1 ząbek czosnku, 2 ogórki, 1 pęczek rzodkiewek, po łyżeczce posiekanego kopru i szczypiorku, 4 jaja ugotowane na twardo, kostka mięsna, 20 dkg pieczonej cielęciny, sól

Sposób przygotowania: Botwinkę kroimy i gotujemy w małej ilości wody, gdy jest miękka zakwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem i gotujemy. Przygotowujemy wywar warzywno-mięsny i łączymy go z botwinką. Przygotowujemy zawiesinę z mąki pszennej i ˝ szklanki zimnego wywaru i całość zagotowujemy. Dodajemy kwas buraczany, śmietanę, cukier, czosnek roztarty z solą i studzimy. Następnie dodajemy ogórek pokrojony w plasterki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek, pokrojone jajka ugotowane na twardo oraz drobno pokrojoną cielęcinę. Podajemy po schłodzeniu.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

facebook