Dodana: 1 marzec 2005 10:05

Zmodyfikowana: 1 marzec 2005 10:05

Bigos litewski

Składniki: 1 główka kapusty białej, 1 kg kapusty kiszonej niezbyt kwaśnej, 2 cebule, 500 g tłustej wieprzowiny, mile widziany kawał zająca, 500 g pieczeni wołowej, 2 łyżki smalcu, 300 g kiełbasy, 2 łyżki mąki, 6 dużych ząbków czosnku, 250 g suszonych śliwek, suszone podgrzybki i borowiki, liść laurowy, ziele angielskie, po 6 ziaren pieprzu i jałowca, sól, pieprz mielony, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, zalać małą ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na smalcu. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Grzyby obgotować i pokroić na dość duże kawałki. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę i kawałek zająca udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą. Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwki, przyprawy (pieprz, jałowiec majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) czosnek oraz pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Gotować 1 godzinę. Bigos najlepszy jest nazajutrz.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

facebook