Dodana: 1 marzec 2005 10:12

Zmodyfikowana: 1 marzec 2005 10:12

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

facebook