Dodana: 29 sierpień 2016 15:37

Zmodyfikowana: 30 sierpień 2016 12:57

Stanowiska Samorządu Województwa Podlaskiego w sprawach ważnych dla regionu

Zarząd Województwa Podlaskiego, a następnie Sejmik Województwa Podlaskiego przyjął cztery stanowiska w ważnych dla regionu sprawach. Poinformował o tym zarząd: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński, wicemarszałek Maciej Żywno oraz członkowie zarządu Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski na dzisiejszej, 29 sierpnia konferencji prasowej.

Ilustracja do artykułu konf-10.jpg

-  Z uwagi na to, że ostatnio dzieje się wiele spraw dotyczących województwa, spraw nie cierpiących zwłoki, zarząd podjął stanowiska w czterech sprawach i przedstawił projekty sejmikowi, który je z poprawkami przyjął – powiedział na początku konferencji marszałek Jerzy Leszczyński.

Jako pierwsze marszałek Jerzy Leszczyński przedstawił stanowisko w sprawie rozwoju sieci dróg krajowych na terenie województwa. Stanowisko dotyczy decyzji rządu odnośnie drogi ekspresowej S16 oraz zmian w przebiegu trasy S19 .

Wicemarszałek Maciej Żywno przedstawił stanowisko wobec proponowanych rozwiązań zakładających przeniesienie kompetencji w zakresie tworzenia i organizowania prac wojewódzkich rad dialogu społecznego z marszałków województw na wojewodów. Wojewódzkie Rady Dialogu Społecznego funkcjonowały przy wojewodzie 11 lat, potem zostały przeniesione do samorządów.

- Po roku działalności przy samorządzie były oceniane pozytywnie przez wszystkie strony, dlatego nie rozumiemy skąd pomysł zawłaszczenia rad dialogu i to bez konsultacji społecznych, bez owego dialogu – tłumaczył wicemarszałek Żywno.

Członek Zarządu Województwa Bogdan Dyjuk przedstawił stanowisko w sprawie zapewnienia optymalnego finansowania świadczeń opieki zdrowotnej przez NFZ. Sejmik przyjął jednogłośnie to stanowisko. Jak dodał marszałek Jerzy Leszczyński podobne stanowisko przyjął Konwent Marszałków Województw RP, odbywający się w Szczecinie na początku sierpnia.

Członek Zarządu Województwa Stefan Krajewski przedstawił stanowisko Sejmiku w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa ASF. Podkreślił, że samorząd wielokrotnie interweniował w tej sprawie, ale nie spotykało się to ze zrozumieniem rządu. Problem nie dotyczy już tylko województwa podlaskiego, a całego kraju, a nawet Unii Europejskiej.

Treść poszczególnych Stanowisk w załączniku poniżej

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook