Dodana: 30 październik 2017 15:54

Zmodyfikowana: 30 październik 2017 15:55

Sejmik uhonorował podlaskich finalistów Agroligi i konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne

Podczas XLII sesji Sejmiku Województwa Podlaskiego pamiątkowe grawertony wręczone zostały prezesowi Adamowi Pietruszyńskiemu z Grupy Agrocentrum, Mistrza Krajowego Agroligi 2016 w kategorii firmy; Dorocie i Andrzejom Dziekońskim z Dziękoni w gminie Mońki, Wicemistrzom Krajowej Agroligi 2016 w kategorii Gospodarstwo rolnicze a także podlaskim finalistom X Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne, czyli: Zdzisławowi Cylwa, który zajął trzecie miejsce w finale krajowym X edycji Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2017 roku w kategorii EKOLOGIA – ŚRODOWISKO oraz Marcie i Mariuszowi Ramel, laureatom etapu wojewódzkiego ekologiczne gospodarstwo towarowe.

Ilustracja do artykułu glowne.jpg

- Uroczyste podsumowanie konkursu Agroligi odbyło się 20 czerwca 2017r. w ogrodach Pałacu Prezydenckiego. Imienne listy gratulacyjne wręczył Prezydent RP Andrzej Duda, ale ze względu na prace polowe my dzisiaj chcemy uhonorować naszych laureatów zarówno Agroligi jak i Konkursu na Gospodarstwo Ekologiczne. To właśnie tacy rolnicy, przedsiębiorcy są największą promocją naszego rolnictwa i chcemy im za to podziękować – mówił Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.

O nagrodzonych:                                       

Grupa Agrocentrum to firma wyłącznie z polskim kapitałem, produkująca pasze według najwyższych światowych standardów. Prezesem jest Adam Pietruszyński. Zakład zatrudnia około 100 osób. Grupa Agrocentrum to nowoczesna firma z ponad 20-letnim doświadczeniem w produkcji mieszanek produkcyjnych. Produkują najwyższej jakości pasze dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Głównym celem firmy jest tworzenie innowacyjnych produktów spełniających wymagania hodowców. Potencjał produkcyjny wynosi 180 tys. ton pasz i premiksów rocznie. Produkcja wynosi 12 tys. ton miesięcznie, ale dynamicznie rośnie. Zakład jest tak zaplanowany, że w miarę zwiększających się potrzeb można będzie zamontować dodatkowe linie produkcyjne.

Dorota i Andrzej Dziekońscy, Dziękonie, gm. Mońki, pow. Moniecki prowadzą od 35 lat gospodarstwo rolne o powierzchni 44 ha we wsi Dziękonie. Grunty orne stanowią 36 ha i wykorzystywane są do produkcji pasz dla trzody chlewnej, głównie zbóż i łubinu. Produkcja zwierzęca to tucz świń w cyklu otwartym. Dobrze zbilansowane pasze pozwalają uzyskiwać dzienne przyrosty powyżej 900 gram. Rocznie odchowuje się około 1000 szt. Chlewnia wyposażona jest w dwa paszociągi, mieszalnik pasz i wentylację mechaniczną sterowaną elektronicznie. Właściciele gospodarstwa stopniowo zwiększali ilość odchowywanych zwierząt i sprzedaż mięsa. Fundusze unijne umożliwiły rozwój gospodarstwa i przetwórstwa. Właściciele wybudowali masarnię, zakupili samochód dostawczy. Potem otworzyli w gospodarstwie sklep mięsny. Rocznie przerabiają do 4000 szt. tuczników. Wędliny znajdują nabywców nawet w Belgii. Pieniądze z „Różnicowania" wzbogaciły gospodarstwo w ciągnik i zestaw maszyn. Tak zorganizowane gospodarstwo daje gwarancję opłacalności nawet w trudnych warunkach jakie obecnie panują w rolnictwie.

 

X Ogólnopolski Konkurs Na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2017 roku. Konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach: "ekologia – środowisko" i "ekologiczne gospodarstwo towarowe". Konkurs ma na celu identyfikację i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie takich rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.

Organizatorem Konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu oraz Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego

Zdzisław Cylwa (gm. Jeleniewo) zajął trzecie miejsce w finale krajowym X edycji Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2017 roku w kategorii EKOLOGIA – ŚRODOWISKO. Finał odbył się podczas X Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD w Łodzi

Pan Zdzisław Cylwa gospodarstwo w systemie rolnictwa ekologicznego prowadzi od 2010 roku. Powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 20 ha, w tym użytki rolne ponad 19 ha. Uprawia zboża, ziemniaki, warzywa, bobowate drobnonasienne i trawy na trwałych użytkach zielonych w tym wartościowe pod względem środowiskowym. Gospodarstwo wyposażone jest w narzędzia i maszyny do uprawy gleby i zbioru pasz objętościowych.

Rolnik konsekwentnie przestrzega płodozmianu z uwzględnieniem roślin motylkowatych, terminów agrotechnicznych i właściwego nawożenia (stosuje obornik). Prowadzi chów bydła opasowego na bazie pięciu krów mamek (rasa limousine i krzyżówki) w oborze na głębokiej ściółce. Zwierzęta od maja do października przebywają na pastwisku. Bydło żywione jest w oparciu o pasze z gospodarstwa pochodzące głównie z TUZ.

W gospodarstwie jest wiele nieprodukcyjnych elementów krajobrazu, przydomowa oczyszczalnia ścieków i kolektory słoneczne. Pan Zdzisław produkuje brykiet ze słomy na własne potrzeby.

 

Marta i Mariusz Ramel, zostali laureatami etapu wojewódzkiego - Kategoria ekologiczne gospodarstwo towarowe

Marta i Mariusz Ramel prowadzą gospodarstwo w systemie rolnictwa ekologicznego od 2009 roku. Powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 18 ha, w tym użytki rolne ponad 13 ha. W gospodarstwie znajduje się 2-hektarowy sad, w którym rosną jabłonie (Antonówka, Papierówka, Gold Milenium). Rolnicy uprawiają buraki ćwikłowe i inne warzywa, m.in. w międzyrzędziach sadu. Pozostała powierzchnia użytków rolnych to koniczyna czerwona, trawy na gruntach ornych oraz trwałe użytki zielone.

Produkty towarowe tj . owoce i warzywa są przetwarzane na soki i sprzedawane do stałych punktów sklepowych, bezpośrednio z gospodarstwa lub przez internet. Siano (zielonka) sprzedawane są bezpośrednio z pola okolicznym rolnikom zajmujących się chowem bydła. Park maszynowy dostosowany jest do profilu produkcji.

Głównym kierunkiem jest produkcja soków z owoców i warzyw o wyjątkowych walorach smakowych i właściwościach zdrowotnych, gdyż są naturalne, bez cukru, słodzików, syntetycznych witamin i „chemii”. Produkcja i rozlewnia soków prowadzona jest w nowo wybudowanym budynku. Pierwsze maszyny do tłoczenia zakupione zostały wyłącznie z własnych środków. Kolejnym etapem był zakup linii do rozlewania soku w saszetki i zakup samochodu dostawczego umożliwiającego dowóz soków do odbiorcy.

Pan Mariusz jest członkiem „Suwalsko-Sejneńskiej” Lokalnej Grupy Działania, współtworzy lokalną strategię działania i pomaga innym rolnikom, przedsiębiorcom i mieszkańcom.

(opr.mk)

 

facebook