Dodana: 3 wrzesień 2017 15:50

Zmodyfikowana: 3 wrzesień 2017 15:50

Już po raz siedemnasty w Kruszewie świętowano Dzień Ogórka

Są twarde, lekko kwaśne i bardzo, bardzo, bardzo pyszne. A legenda głosi, że Napoleon maszerując na Moskwę zachwycił się smakiem Kruszewskiego Ogórka Herbowego. Dzisiaj są jednym ze znaków firmowych podlaskich smaków regionalnych – dumą i chlubą Kruszewa.

Ilustracja do artykułu glowne.jpg

 

W niedzielę 3 września w Kruszewie już po raz 17. odbyły się Dni Ogórka. Z tej okazji Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Maciej Żywno wręczył nagrodę plantatorce ogórków z Kruszewa. Nagrodzone zielone okazy można było zobaczyć na stoisku przed namiotem biura imprezy na terenie XVIII Dnia Ogórka w Kruszewie

Impreza rozpoczęła się o godz. 12 od mszy polowej. Imprezę oficjalnie otworzył Robert Wardziński, Burmistrz Choroszczy. Na scenie czas umilały Klepaczanki - zespół folklorystyczny z gminy Choroszcz. Ale główną atrakcją tego dnia był konkurs w jedzeniu ogórkó na czas.

Kruszewski Ogórek Herbowy jest laureatem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych.

Najstarsi mieszkańcy wsi Kruszewo pamiętają, że ogórki były uprawiane już w latach międzywojennych. Na większą skalę uprawę rozpoczęto tuż po II wojnie światowej. Rolnicy sami produkowali nasiona, całymi rodzinami zbierali i kisili ogórki, które później sprzedawali na miejscowych targach. Do przechowywania ogórków używano wyłącznie beczek drewnianych, które wcześniej moczono około 4 dni w rzece, aby dokładnie je uszczelnić. Po umyciu beczki napełniano ogórkami, zalewano solanką i nakrywano wiekiem drewnianym od góry, tzn. „denkowano”. Tak przygotowane beczki z ogórkami wywożono wozami konnymi i zatapiano w tzw. „sadzawkach” w rzece Narew. Ogórki w taki sposób przechowywano aż do sprzedaży. W latach 1965-1989 utworzono w Kruszewie punkt skupu i kiszarnię ogórków. Prowadziła to Wojewódzka Spółdzielnia Ogrodniczo- Pszczelarska „Witamina” w Białymstoku. W latach siedemdziesiątych ogórki poprzez spółdzielnię były eksportowane do Europy Zachodniej. Tradycja uprawy i kiszenia ogórka przetrwała do dzisiaj, a metoda produkcji przechodzi z ojca na syna. Doskonałe warunki klimatyczne (dorzecza rzeki Narwii) oraz zachowanie starych, rodzinnych receptur, a także tradycyjnych metod produkcji umożliwiły produkcję ogórka, który jest szczególnie pielęgnowany jako główne źródło dochodów mieszkańców wsi Kruszewo, Śliwno, Izbiszcze, Panki od wielu pokoleń. Bardzo ważna jest tradycja zbierania ogórka, gdzie trzy razy w tygodniu spotyka się cała rodzina oraz znajomi. Podczas zbiorów, segregacji surowców jest czas na wspólne śpiewanie i rodzinne opowieści. W roku 2000 wieś Kruszewo jako pierwsza w Polsce otrzymała herb. Od tej pory ogórek nazwano „Kruszewskim Ogórkiem Herbowym”. Pozostawiono w tytule nazwę miejscowości, ponieważ istniała ona od wieków, a wyraz "herbowy" podkreślił walory smakowe tego niepowtarzalnego produktu.

 

Kruszewski Ogórek Herbowy w 2003 roku otrzymał PERŁĘ, a w 2005 został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkt można kupić w Białymstoku, na Ogólnopolskim Dniu Ogórka, imprezach regionalnych, targach, jarmarkach oraz w restauracji w Kiermusach.

(za: http://produkty.wrotapodlasia.pl/index.php/163-kruszewski-ogorek-herbowy )

 

facebook