Dodana: 7 luty 2018 11:40

Zmodyfikowana: 7 luty 2018 12:31

„Gotuj z klasą” – rozpoczęły się przygotowania do kolejnego etapu konkursu

W Podlaskiem trwa wielki konkurs kulinarny uczniów szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. W styczniu zakończył się etap szkolny, teraz trwają przygotowania do etapu wojewódzkiego. Już 5 marca w szranki kulinarne staną dwuosobowe zespoły z dwunastu podlaskich szkół - zwycięzców pierwszego etapu konkursu.

Ilustracja do artykułu P1450297.jpg

W środę, 7 lutego w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku odbyło się pierwsze spotkanie organizacyjne przed wielkim finałem. Uczniom – zwycięzcom pierwszego etapu konkursu i ich opiekunom zostały zaprezentowane stanowiska warsztatowe, przy których młodzi adepci sztuki kulinarnej będą przygotowywać dania konkursowe podczas etapu wojewódzkiego konkursu. Z-ca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Iwona Krzyżanowska omówiła też kwestie organizacyjne finału wojewódzkiego.

Rywalizacja odbędzie się 5 marca br. w Podlaskiej Akademii Kulinarnej. Stanie do niej dwanaście dwuosobowych zespołów z dwunastu podlaskich szkół o profilu gastronomicznym.
Laureaci pierwszej nagrody odbędą staż/praktykę w restauracji prowadzonej przez kucharza uznanego w środowisku gastronomicznym.

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Do etapu wojewódzkiego przeszedł dwuosobowy zespół z każdej ze szkół. Biorący udział w eliminacjach uczniowie mieli za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru – a wszystko to wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych.
Już na etapie wojewódzkim każdy z zespołów będzie miał około 40 minut na wydanie dań konkursowych - dla członków Kapituły i 1 na stół prezentacyjny. Członkowie Kapituły ocenią dania pod względem walorów smakowych, wyglądu potrawy oraz pod kątem wykorzystanych półproduktów związanych z naszym regionem i tradycją.

W etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym.

 

Przypomnijmy! Pierwszy konkurs odbył się 15 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, kolejne zaś: 3 stycznia w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie; 4 stycznia w Zespole Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach; 5 stycznia w Zespole Szkół w Niećkowie; 9 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. W najbliższych dniach konkursy odbędą się także: 10 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach; 11 stycznia - Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem; 12 stycznia - Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce; 15 stycznia - Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce; 16 stycznia - Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, 17 stycznia – Zespole Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim i 18 stycznia w Zespole Szkół w Wojewodzinie.

Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.

facebook