Dodana: 16 styczeń 2018 10:36

Zmodyfikowana: 16 styczeń 2018 10:36

Gotowanie z klasą tym razem w Rudce

W podlaskich szkołach gastronomicznych trwa pierwszy etap konkursu „Gotuj z klasą”. W poniedziałek, 15 stycznia młodzi kucharze rywalizowali w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce. Laur pierwszeństwa otrzymały Weronika Popławska i Ewa Kamińska. To eliminacje konkursu organizowanego przez Marszałka Województwa Podlaskiego. Koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP. Warto dodać, że Jerzy Leszczyński był gościem poniedziałkowych (15.01) pokazów umiejętności młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Ilustracja do artykułu IMG_1646.jpg

W Podlaskiem trwa wielki konkurs uczniów szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. W sumie od 15 grudnia do 18 stycznia w szranki kulinarne stanęło i stanie kilkudziesięciu uczniów z 12 szkół w naszym regionie.

Pierwszy konkurs odbył się 15 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, kolejne zaś: 3 stycznia w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie; 4 stycznia w Zespole Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach; 5 stycznia w Zespole Szkół w Niećkowie; 9 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach; 10 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach; 11 stycznia - Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem; 12 stycznia - Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce. W najbliższych dniach konkursy odbędą się także: 15 stycznia - Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce; 16 stycznia - Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, 17 stycznia – Zespole Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim i 18 stycznia w Zespole Szkół w Wojewodzinie.

 

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Do etapu wojewódzkiego przejdzie dwuosobowy zespół z każdej ze szkół. W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły mają za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane być muszą z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych.

 

Co ważne, w etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym.

 

mk/ak

facebook