Dodana: 19 grudzień 2017 13:10

Zmodyfikowana: 20 grudzień 2017 08:15

Blogerzy i przedstawiciele mediów kulinarnych odbyli niezwykłą przygodę po smakach Podlasia

7 i 8 grudnia odbyli niezwykłą przygodę po smakach Podlasia. Podczas trwających dwa dni warsztatów uczestnicy poznali produkty i potrawy charakterystyczne dla regionu.

Ilustracja do artykułu 1DSC_9400.JPG

Województwo Podlaskie raczy nas nie tylko pięknymi krajobrazami, ale również niepowtarzalnymi smakami. To właśnie tu łączą się kuchnie Litwinów, Białorusinów
i Ukraińców, którzy osiedlili się na tych terenach. Charakteryzując kuchnię Podlasia można określić ją dwoma słowami – prosta i energetyczna.

Malowniczo położone gospodarstwo „Białowieskie Sioło” było miejscem, w którym uczestnicy mieli okazję skosztować charakterystycznego dla Podlasia obiadu. Podczas warsztatów kulinarnych przygotowano tradycyjne lokalne potrawy, jak np. pierogi z farszem z ryb wędzonych aromatyzowane trawą żubrówką. Warsztat prowadziła ceniona białostocka szefowa kuchni, znana propagatorka wykorzystania w kuchni podlaskich produktów regionalnych Joanna Jakubiuk. W trakcie warsztatów i degustacji korzystano z wyrobów, wiedzy i doświadczenia lokalnych producentów takich, jak Dary Natury (p. Mirosław Angielczyk) czy Leśny Dworek (p. Małgorzata Ostapowicz). Pokaz przygotowania kartaczy przygotowała Pani Monika Kosiorek Olbryś z Zajadu Herbu Wielbud, a pokaz lepienia pierogów - p. Małgorzata Ostapowicz. Uczestnicy spotkania mogli także wziąć udział w pokazie przygotowania regionalnego ciasta marcinka prowadzonym przez p. Marię Sapiołko z Dworu Bartnika.

Po zakończeniu warsztatów odbył się Wieczór Kulinarny, podczas którego omawiano podlaskie zwyczaje kulinarne i aspekty wytwarzania żywności. Goście zostali poczęstowani między innymi kiszką mięsną z Sioła Białowieskiego, spróbowali babki ziemniaczanej i pielemieni. O swoich produktach i metodach ich wytwarzania opowiadali między innymi p. Marcin Bielecki (producent sera korycińskiego wpisanego do rejestru Chronionego Oznaczenia Geograficznego) i p. Barbara Żeliszczak z firmy Sery Basi. Liczne wyroby przywieźli przedstawiciele podlaskich masarni: Tadeusz i Alina Protasiewiczowie z masarni Protasiewicz, Ireneusz Koliński (Masarnia Kolinek) oraz pani Małgorzata Wojtach reprezentująca masarnię „Biebrzańskie Smaki”. Nie należy zapomnieć o wspaniałym, dojrzewającym pierniku przywiezionym przez siostry Wilińskie z Kuchni Dobromil, fenomenalnych kiszonkach od państwa Sienkiewiczów, o rozmaitych olejach przywiezionych przez panią Magdalenę Tomaszewską z Olejowego Raju czy warzywach ekologicznych z Gospodarstwa Ekologicznego U Rydzewskich, reprezentowanego przez Sylwię Rydzewską. Do licznej już reprezentacji gospodarstw agroturystycznych dołączyli państwo Buszko z Gospodarstwa Agroturystycznego Romir oraz pan Bogdan Potocki z agroturystyki Na końcu świata.

Spotkanie to zostało zorganizowane przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich działający przy Departamencie Rolnictwa i Obszarów Rybackich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego

Drugiego dnia uczestnicy mieli okazję skosztować regionalnego śniadania, po którym wyruszyli w podróż przez środek Puszczy Białowieskiej do miejscowości Narewka. Pierwszym punktem wizyty był Dwór Bartnika, w którym znajdowała się bogata kolekcja pamiątek związanych z pszczelarstwem. Ostatnim miejscem wizyty był pięknie położony Bojarski Gościniec – nie zabrakło obfitego obiadu, na który składał się pasztet domowy z żurawiną, bulion z dziczyzny z lanymi kluskami oraz gulasz z mięsa jelenia z warzywami podany z babką ziemniaczaną.

Tym jakże smacznym akcentem zakończyła się dwudniowe odkrywanie smaków Podlasia. Były to dwa intensywne, podczas których przedstawiciele mediów opiniotwórczych mogli poznać kuchnie województwa podlaskiego, a lokalni producenci pokazać swoje wyroby.

Małgorzata Wińska

facebook