Dodana: 11 maj 2019 15:11

Zmodyfikowana: 11 maj 2019 15:11

IV edycja Festiwalu „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” zainaugurowana

Z początkiem czerwca rozpoczyna się Festiwal „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. W czwartek (9 maja br.) w Muzeum Wsi Lubelskiej spotkali się jego organizatorzy – przedstawiciele urzędów marszałkowskich: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, by zainaugurować to niezwykłe przedsięwzięcie trzech województw. Podlaskie reprezentowała Wiesława Burnos, członek zarządu województwa.

Organizatorzy Festiwalu, w środku Wiesława Burnos, członek Zarządu Województwa Podlaskiego

To już czwarta edycja Festiwalu mającego charakter festynu plenerowego, który ma promować kulinarne bogactwo wschodnich regionów Polski. W czasie jego trwania twórcy lokalnych przysmaków z trzech województw prezentują, oferują do degustacji i sprzedają swoje wyroby.

Pierwszym przystankiem na mapie tegorocznego Festiwalu jest Bielsk Podlaski, do którego organizatorzy zapraszają już 1 i 2 czerwca. Tegoroczna podlaska odsłona festiwalu zostanie połączona z 40. Dniami Bielska Podlaskiego. Trwać będzie w sobotę i niedzielę od godz. 10 do 20. Smakołyki z trzech województw zostaną zaprezentowane w specjalnie wydzielonym miasteczku produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. Dodatkowo odbędą się pokazy kulinarne – wspólne przygotowanie i gotowanie pierogów potrawy bardzo charakterystycznej dla kuchni wschodniej Polski. Wybrane także zostanie „Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski” i „Najlepszy smak wschodnich ziem Polski”.

Kulinarny szlak w dalszej kolejności zawiedzie do Nałęczowa, gdzie festyn odbędzie się w dniach 22 i 23 czerwca. Podkarpacka odsłona festiwalu odbędzie się w ostatni weekend sierpnia podczas Festiwalu Kresów w Baszni.

Uczestnicy czwartkowej konferencji mieli okazję spróbować różnych wyrobów regionów wschodnich m.in. wędlin, serów, wyrobów z kaszy, pieczywa. Wśród przywiezionych przez organizatorów przysmaków znalazł się także korowaj i „Hajnowski Marcinek” wpisany 18 lipca 2016 r na Listę Produktów Tradycyjnych. To ciasto, które gości na stołach mieszkańców południowej części województwa podczas wszystkich ważnych uroczystości rodzinnych.

ms

facebook