Dodana: 18 czerwiec 2015 20:00

Zmodyfikowana: 18 czerwiec 2015 20:33

Finał regionalny XV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Pasztet z dzika, szczupak faszerowany, sery i listkowiak będą reprezentować Podlaskie podczas finału krajowego. Jury przyznało nagrody i wyróżnienia w XV edycji regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ilustracja do artykułu kulinarne-08.jpg

- Z roku na rok powiększa się ilość osób uczestniczących w naszym konkursie i z prawdziwą satysfakcją zauważyłem, że nas produkt regionalny nie zginie, pojawiają się osoby młode, a to znaczy że jest komu przekazać naszą tradycję – powiedział Marszałek Województwa Podlaskiego Mieczysław Baszko witając wszystkich finalistów regionalnych - Chwalimy się, że mamy najsmaczniejszą i najzdrowszą żywność w kraju i finały centralne to potwierdzają, wierzę, że i tak będzie w tym roku.


Wielki finał XV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się we wrześniu podczas targów w Poznaniu. Podlaskie będą reprezentować zwycięzcy dzisiejszego finału regionalnego, których wyłoni 5-osobowa komisja.
- Wszyscy, którzy tu dziś jesteście, już wygraliście – dodał członek zarządu województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński, który po południu wręczył wyróżnionym i nagrodzonym dyplomy i upominki.

Komisja konkursowa w składzie:

Izabella Byszewska – przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Jan Zwoliński - Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie

Łucja Jabłońska – dyrektor Departamentu Finansów UMWP

Joanna Czarkowska – gł. Specjalista, Koordynator Sekcji WGDiA w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Andrzej Lechowski dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku

Po ocenie i degustacji 150 produktów przyznała nagrody i wyróżnienia:

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

Nagrody otrzymały Grażyna Putkowska  „Dażynka – Nadbużańskie smaki” za szynkę ze słoninką oraz Joanna Dunikowska z „Wędzarni Dunikowscy” za kumpiaka proniewickiego.

Nagrodę dyrektora PODR otrzymał Włodzimierz Szybcio za salceson wiejski.

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

Nagrody otrzymały Monika Giczewska za okonia w zalewie octowej i Beata Prejs-Siergiejewicz za karpia w wekach.

 

Podkategoria: produkty mleczne

Nagrodę otrzymali Irena i Piotr za masło śmietankowe.

W tej kategorii przyznano również wyróżnienia, otrzymali je:

Bogdan Potocki „Agroturystyka na końcu świata” za kiełbasę baranią

Grzegorz Horoszko  „Dom nad Biebrzą” za biebrzniętą kaczkę

Nina Posławska za lody tradycyjne

 

Kategoria produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

Nagrodę otrzymała Anna Jankowska za ocet winny z leśnych jabłuszek.

Podkategoria:  produkty zbożowe

Nagrodę otrzymała Marianna Rogało za chlebek wiejski na zakwasie.

Podkategoria:  wyroby cukiernicze

Nagrody otrzymała Helena Datczuk za mielnicki korowaj weselny. Nagrodę Agencji Rynku Rolnego otrzymała Jolanta Kuzyka za ciasto Marcinek.

Jury przyznało w tej kategorii również wyróżnienia, które otrzymali:

Danuta Bagińska za konfiturę z płatków róży z malinami

Teresa Wykowska za suszone jabłka

Marek Sienkiewicz za kiszoną kapustę w główkę

Kamila Zubrycka  „Olejowy Raj” za olej rzepakowy tłoczony na zimno

Regina Pik „Ren” za Ragudis czyli Sękacz.

 

Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: bezalkoholowe

Nagrodę otrzymała Natalia Cybula za herbatę Wierzbówkę. Nagrodę ARR otrzymał Kazimierz Jankowski za sok z czerwonych borówek .

Podkategoria: napoje alkoholowe

Nagrodę otrzymały Marta i Jolanta Makar za nalewkę „Żenicha”.

 

W kategorii Inne produkty regionalne nagrodę otrzymał Waldemar Pieczulis za kartacze Cepelinai oraz (nagrodę ARR) Barbara Giemza za krokiety puszczańskie.

 

Komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2015” następujące produkty, które będą reprezentować Podlaskie podczas finału krajowego w Poznaniu:

Pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz

Szczupak faszerowany pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza

Ser nabdużański dojrzewający Grażyny Putkowskiej

Ser owocowy Danuty Zimnickiej

Listkowiak Moniki Potockiej.

W istniejącej od niedawna i powołanej tylko w naszym regionie kategorii „Od pola do stołu”  komisja nagrodziła: kiszkę ziemniaczaną państwa Pieczulis z „Ruty”, palcówkę Andrzeja i Krzysztofa Józefczuk ze „Swojskiej chaty”, oraz prosiaka pieczonego  Tadeusza Protasiewicza.

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook