Dodana: 15 grudzień 2004 13:59

Zmodyfikowana: 15 grudzień 2004 13:59

Anna Romantowska

Urodziła się 16 maja 1950 roku w Białymstoku.
Aktorka teatralna i filmowa. Debiutowała bardzo wcześnie. Już w dzieciństwie miała okazję popisać się talentem aktorskim. W szkolnym teatrzyku grała rolę tytułową w „Księżniczce na ziarnku grochu” oraz Nemeczka w „Chłopcach z Placu Broni”. W 1974 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Wkrótce po studiach w popularnej audycji „Lato z radiem” prezentowała cieszące się ogromnym powodzeniem „Strofy dla ciebie”, grała główną rolę w filmie „Jeśli się odnajdziemy”. Uznanie przyniosła jej także praca w dubbingu przy serialu „Pogoda dla bogaczy”.

Filmografia:
2000 – To ja, złodziej (Maria)
2000 – Przeprowadzki (generałowa Jegorowa)
1996 – Dzieci i ryby (Anna Sobolewska)
1996 – Panna Nikt
1995 – Matki, żony i kochanki (Wiktoria Zarychta)
1994 – Śmierć w płytkiej wodzie (Maria)
1993 – Mała Apokalipsa (Barbara)
1991 – Koniec gry (Monika Małecka)
1989 – Sztuka kochania (Teresa)
1987 – Zabij mnie glino (Dorota)
1985 – Rajska jabłoń (Magdalena)
1984 – Ceremonia pogrzebowa (Teresa)
1983 -  Nadzór
1982 – Jeśli się odnajdziemy (Basia)
1982 – Przesłuchanie (Mira Szajnert)
1979 – Kobieta i kobieta (Irena)
1977 – Trzy po trzy

 

facebook