„ Wiedzieć więcej , jeść zdrowiej , żyć dłużej” – to przesłanie uczniów łomżyńskiej Wety
Racjonalne odżywianie powinno stać się celem edukacji szkolnej, zwłaszcza w jej wymiarze praktycznym. Jest to dość powszechna opinia zarówno władz oświatowych, jak i nauczycieli. To przekonanie znalazło wyraz podczas spotkania zorganizowanego w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Łomży.
Młodzież miała okazję wziąć udział w programie przygotowanym przez uczniów i nauczycieli ZSWiO Nr 7, obejmującym wykład, pokaz carvingu oraz degustację świeżo wytłoczonego soku jabłkowego .
Mgr inż. Ewelina Karpińska - Siwek w pogadance wskazała na zagrożenia kondycji i rozwoju człowieka wynikające z nieznajomości zasad zdrowego żywienia.
Są to m.in. otyłość, schorzenia serca i naczyń krwionośnych, cukrzyca, osteoporoza.
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem mgr inż. Elżbiety Jaroty zaprezentowali walory owoców i warzyw poprzez barwne dekoracje potraw i stołu. Wszyscy mieli okazję docenić smak owoców, degustując świeżo wytłoczone soki.
- Mamy nadzieję, że przeżycia estetyczne i zmysłowe związane z pokazem carvingu oraz degustacją, przyczynią się do lepszego zrozumienia wartości owoców i warzyw w codziennej diecie. Natomiast zrozumienie zasad zdrowego odżywiania oraz większe zainteresowanie zdrowym stylem życia wśród młodzieży przyczyni się do wyeliminowania wielu przewlekłych chorób – podkreślają organizatorzy spotkania.
Źródło: ZSWiO Nr 7