Dodana: 21 kwiecień 2016 12:41

Zmodyfikowana: 21 kwiecień 2016 12:41

Modernizacja infrastruktury Białostockiego Centrum Onkologii

Inwestycja o wartości ok. 81 mln zł została sfinansowana ze środków Unii Europejskiej, Samorządu Województwa Podlaskiego i własnych Białostockiego Centrum Onkologii. Przedsięwzięcie obejmowało przebudowę istniejących budynków użytkowanych poprzednio przez położnictwo i budowę nowego budynku przychodni onkologicznej z 3-kondygnacyjnym parkingiem podziemnym oraz ich wyposażenie na potrzeby: Bloku Operacyjnego, Oddziału Chirurgii Onkologicznej z Pododdziałem Leczenia Bólu, Izby przyjęć, Specjalistycznej Przychodni Onkologicznej i Pododdziału Chemioterapii dziennej.

Ilustracja do artykułu bco.jpg

Na modernizację Białostockiego Centrum Onkologii możesz zagłosować TUTAJ.

Inwestycja ta stanowi milowy krok w poprawie warunków, w jakich realizuje się opieka onkologiczna w BCO. Jest ona pierwszym etapem realizowanego projektu rozbudowy i modernizacji Białostockiego Centrum Onkologii. Etap ten dotyczył budynków położonych przy ul. Warszawskiej 15.

W zmodernizowanych budynkach powstał:

-blok operacyjny z 4 salami operacyjnymi, z węzłem szatniowym pracowników, pomieszczeniami przygotowania pacjenta,

-odcinek intensywnej opieki medycznej z 5 łóżkami,

-oddział chirurgii onkologicznej z pododdziałem leczenia bólu,

-izba przyjęć, w której zainstalowano elektroniczny system kolejkowy,

-przychodnia z rejestracją, w której zainstalowano elektroniczny system kolejkowy,

-pododdział chemioterapii dziennej (14 stanowisk),

-pracownia endoskopowa,

- 3-kondygnacyjny parking podziemny połączony klatką schodową i windą dla niepełnosprawnych z budynkiem przychodni. Jest to najgłębszy w Białymstoku i regionie parking podziemny, którego ostatni strop jest jednocześnie dachem zielonym, na którym znajdują się tereny zielone, drogi wewnętrzne i chodniki dla pieszych.

Po wybudowaniu powyższych obiektów zostały one kompletnie wyposażone także w sprzęt i urządzenia medyczne.

Zakończenie I etapu inwestycji umożliwiło:

- zwiększenie o 38 (do 192) liczby łóżek szpitalnych w BCO,

- zorganizowanie klimatyzowanej część zabiegowej BCO (blok operacyjny, oddział chirurgii onkologicznej z pododdziałem leczenia bólu), zgodnie z obowiązującymi przepisami i nowoczesnymi standardami (małe sale chorych z łazienkami, klimatyzacja całego budynku),

- zorganizowanie klimatyzowanej izby przyjęć, zgodnie z obowiązującymi przepisami (poprzednio brakowało podjazdu dla karetek i powierzchni użytkowej), zlikwidowanie kolejek poprzez uruchomienie elektronicznego systemu kolejkowego,

- powiększenie powierzchni przychodni do ok. 2250m2 (poprzednio na pow. 300m2 funkcjonowało 8 poradni, z racji braku miejsca nie można było uruchomić poradni genetycznej, urologicznej i leczenia bólu), obecnie przyjmowanych jest ok. 350 osób dziennie, zlikwidowano kolejki poprzez uruchomienie elektronicznego systemu kolejkowego, zainstalowano klimatyzację,

- przeniesienie pododdziału chemioterapii dziennej z poziomu niskiego parteru bez poczekalni dla chorych (w pobliżu schronu) na I piętro nowego budynku przychodni, gdzie uruchomiono 14 stanowisk dla chorych; cały pododdział jest klimatyzowany,

- zorganizowanie klimatyzowanej rejestracji chorych zgodnie z obowiązującymi przepisami (poprzednio brak dostępu do archiwalnej dokumentacji medycznej, brak powierzchni użytkowej), możliwość e-rejestracji chorych,

- pozyskiwanie miejsc parkingowych dla chorych, ich rodzin i osób odwiedzających (145 nowych miejsc parkingowych) w trzykondygnacyjnym parkingu podziemnym z windą dla niepełnosprawnych i terenem zielonym/skwerem na dachu/stropie parkingu).

W rozwiązaniach architektonicznych wykorzystano możliwość przeprowadzenia drogi przewożenia materiałów operacyjnych brudnych poprzez dobudowanie galerii na trzecim piętrze budynku zabiegowego, co umożliwiło zachowanie rozdzielności drogi „czystej” i „brudnej”. Nad wejściem głównym do przychodni zastosowano „kurtyny” rozpraszające blask słoneczny.

facebook