Dodana: 23 luty 2009 09:39

Zmodyfikowana: 23 luty 2009 09:39

Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia” w Suwałkach – Osełka O!

Nazwa zgłoszenia: Osełka O! z Omegą 3 o podwyższonej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3
Producent/Wykonawca: Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia”

Opis zgłoszenia: Głównym składnikiem Osełki O! jest tłuszcz mleka. W odróżnieniu od innych tłuszczów pochodzących ze źródeł naturalnych, zawiera on wyjątkowo bogatą i unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych i bardzo ważnych witamin - A, D i E. Ponadto produkt zawiera olej rafinowany z ryb morskich, tak by zawierał co najmniej 1g kwasów tłuszczowych omega 3, w tym 0,4 g kwasów DHA i EPA w 100 g produktu. Oznacza to, że przy dziennym spożyciu 25 g porcji tej osełki pokryte zostaje 50 % zalecanego zapotrzebowania odżywczego na DHA i EPA. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 są niezbędne dla naszego organizmu. Są ważnym składnikiem błon komórkowych, w tym mózgu i siatkówki oka, są prekursorami hormonów, biorą udział w korzystnej dla organizmu regulacji procesów odpornościowych, przepływu krwi w naczyniach, poziomu lipidów i cholesterolu we krwi.
Oferowany produkt został opracowany we współpracy z ekspertami naukowymi i gruntownie przebadany w wyspecjalizowanych laboratoriach badawczych. Kompozycja produktu odpowiada zaleceniom organizacji międzynarodowych, zaleceniom ministrów zdrowia krajów UE zawartym w dokumencie „Promocja zdrowego serca, Europejski Consensus" i opinii naukowej Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności UE. Bardzo pozytywne opinie o produkcie wyrazili polscy profesorowie.
facebook