Dodana: 6 luty 2008 09:14

Zmodyfikowana: 6 luty 2008 09:14

Korowaj i gąski weselne (Janina Trochimowicz)

Korowaj to tradycyjne weselne ciasto drożdżowe wypiekane dawniej w piecu chlebowym, obecnie w elektrycznym. Bogato zdobiony korowaj zwiastować miał powodzenie parze młodej. Przygotowując ciasto zwracano uwagę, czy elementy o znaczeniu symbolicznym udały się gospodyniom właściwie. Jeżeli któryś z elementów się nie udał, oznaczało to złą wróżbę dla młodej pary, związaną ze znaczeniem symbolicznym tego elementu. Wielkość korowaju i liczba gąsek rozdawanych dzieciom zależała od zamożności rodziny panny młodej. Do wyrobu korowaja dopuszczane były tylko kobiety zamężne, określane mianem korowajnic. Korowaj Lipski wytwarzany jest z własnej, pszennej mąki. Jest w kształcie walca z warkoczem po obwodzie ciasta. Warkocz spleciony z trzech wałków ciasta. Zdobią go również gąski (od 8 do 14), zawsze do pary, cztery kłosy skierowane na cztery strony świata oraz gniazdko w środku. Warkocz, biała wstążka oraz zielone gałązki symbolizują czystość panny młodej, kłosy i gąski to bogactwo i powodzenie pary młodej w przyszłym gospodarstwie, gniazdko to symbol nowej rodziny. Korowaj, wyparty przez weselny tort, po latach zapomnienia powrócił na stoły weselne. W rodzinie twórczyni wypiekany jest on od trzech pokoleń. Oglądać go można w wielu polskich muzeach.

Pierwszy dyplom za wypiek korowaju  rodzina producentki uzyskała 6.IX.1980r.
-03.VII.2005 roku uzyskano certyfikat programu „Czym chata bogata”  Izby Gospodarczej Rynków Wschodnich, certyfikat to przyznanie statusu Produktu Lokalnego i Terytorialnego w polskiej i litewskiej części Euroregionu Niemen w Izbie Gospodarczej Rynków Wschodnich

- 28.IX.2005 „korowaj lipski” oraz „gąski weselne” zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze: \" Pieczywo obrzędowe weselne - „korowaj lipski” i gąski weselne\".
-21.09.2007 Nagroda Marszałka Województwa Podlaskiego za I miejsce w VII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Również w lipcu 2007r w Suwałkach na Jarmarku Folkloru i Jadła Kresowego korowaj uzyskał Dyplom za najoryginalniejszą potrawę Jarmarku.
Natomiast w sierpniu 2007r na IX BIEBRZAŃSKICH TARGACH ‘’ STO POMYSŁÓW DLA BIEBRZY’’ w Osowcu Korowaj i Gąski weselne otrzymały DYPLOM ‘’BIEBRZAŃSKI PRODUKT REGIONALNY 2007’’.

facebook