Dodana: 18 styczeń 2007 13:17

Zmodyfikowana: 18 styczeń 2007 13:17

Sękacz Sejneński / Bankuchen (Krystyna Mosiewicz)



Sękacz Sejneński to stożkowate ciasto z charakterystycznymi sękami, które kroi się warstwami od góry. Produkt swe charakterystyczne właściwości zawdzięcza specyficznej metodzie wypieku polegającej na zastosowaniu poziomego wałka, na który ciasto jest nalewane warstwami. Typowy sękacz ma ok. 40 cm wysokości, a najwyższy 75 cm. Sękacz ma złocisty kolor z widocznymi na przekroju jasnożółtymi i lekko brązowymi słojami, przypominającymi słoje drzewa. Ciasto odznacza się spoistą, sprężystą konsystencją, po pewnym czasie nabiera kruchości. Ma aksamitny, maślany smak i zapach. Sękacz sejneński to produkt bardzo ekologiczny. Do jego wypieku nie używa się żadnych konserwantów i ulepszaczy.

 

facebook