Dodana: 18 styczeń 2007 13:18

Zmodyfikowana: 18 styczeń 2007 13:18

Chleb domowy na kalmusie z Puńska (Jolanta Suszczewicz)

Chleb domowy wypieka się w piecach chlebowych, stosując głównie mąkę żytnią, wodę, sól i zakwas fermentacyjny pobrany z poprzedniego ciasta. Ciasto wyrabia się w dzieży, do której wlewa się wodę i wsypuje mąkę w odpowiednich proporcjach. Wszystko razem miesza się aż do dokładnego połączenia składników i odstawia w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby skórka była pachnąca, chrupiąca i zlocistobrązowa, a bochenki bez zakalca, trzeba nie tylko umiejętności, ale i „dobrej ręki”. Dobrze wyrobione ciasto układa się w blaszkach, na dnie których układa się liście kalmusu (tataraku). Następnie znaczy się bochenek znakiem krzyża, żeby w domu nigdy nie zabrakło chleba powszedniego i żeby wystarczyło go dla wszystkich. Na Sejneńszczyźnie i graniczącej z nią Litwie, bardzo popularny jest właśnie chleb żytni na kalmusie. Jest to odmiana chleba razowego, który wypieka się, kładąc pod jego spód wysuszone liście kalmusu.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook