Mąka produkowana na Podlasiu jest bezpieczna - stwierdził SANEPID
Mąka produkowana w podlaskich młynach jest bezpieczna. Badania przeprowadzone w laboratorium żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Białymstoku wykazały, że w pobranych próbkach mąki nie było nawet śladu rakotwórczych mykotoksyn.
Przypomnijmy, że przebadanie pięciu próbek mąki (czterech mąki pszennej i jednej żytniej) z największych podlaskich młynów nakazał Główny Inspektor Sanitarny, po tym jak bydgoscy naukowcy poinformowali o wykryciu szkodliwych mykotoksyn w mące.Państwowa Inspekcja Sanitarna stale nadzoruje zawartość mykotoksyny w mące i produktach zbożowych. W 2006 roku przebadano pod tym kątem 800 próbek, z czego ledwie 1,5 procent zawierało przekroczenia dopuszczalnych wartości mykotoksyn. W próbkach mąki z Podlasia nie stwierdzono przekroczeń.Mykotoksyny to substancje rakotwórcze wytwarzane przez niektóre grzyby pleśniowe. Zanieczyszczenie szkodliwymi mykotoksynami następuje, gdy produkty żywnościowe przechowywane są w zawilgoconych warunkach. Substancje najczęściej wykrywa się w orzechach, suszonych owocach oraz zbożach.
Radio Białystok