Dodana: 23 luty 2009 09:35

Zmodyfikowana: 23 luty 2009 09:35

Danuta Krystyna Łada – Tęczowe Pyzy

Nazwa zgłoszenia: Tęczowe pyzyProducent/Wykonawca: Danuta K. Łada

Opis zgłoszenia: Skład „Tęczowych pyz”:
- ciasto ( 3 kg ziemniaków, 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej, sól, kurkuma, przecier pomidorowy, natka pietruszki
- farsz – według uznania (np. mięsny, grzybowy, z kapusty)
Do ugotowanych ziemniaków dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Do każdej dodać odpowiednią przyprawę. Nakładać farsz i formować pyzy. Gotować ok. 7 min.
Jest to staropolska potrawa, wzbogacona indywidualnym pomysłem. Producentka dania twierdzi, że niezwykły smak potrawa zawdzięcza jej własnej tajemnicy kulinarnej, że jest to danie na miarę szlacheckiego stołu.
Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook